Danes redko najdemo nova stanovanja brez klime, a čeprav ta v vročih dneh prav dobro dene, ob delovanju odda ogromno toplote, okvarjena pa za naravo predstavlja le strošek. Na Dunaju negativne učinke domačih klimatskih naprav spreminjajo v nekaj koristnega …

Če ste se kdaj znašli preblizu klimatske naprave, ste gotovo začutili, da je naprava, kljub temu, da iz nje prihaja hladen zrak, presenetljivo vroča, v velikih mestih pa je učinek neštetih klimatskih naprav, ki ob delovanju v ozračje izpuščajo ogromne količine toplote, nezanemarljiv. Gotovo pa bi se dalo toploto »uloviti« in izkoristiti kako drugače …

Le ena ogromna zgradba in skoraj 2500 domov

Rešitve so se domislili v, nam po zelenih rešitvah že precej poznani, avstrijski prestolnici, kjer bodo z zbiranjem toplote klimatskih naprav prihranili kar 18 000 MWh energije za ogrevanje ter pri tem zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za kar 3400 ton.

Tako so preračunali, da bi z zbiranjem toplote, ki jo proizvedejo VICove klimatske naprave, lahko ogrevali skoraj 2500 gospodinjstev ter tako prihranili nekaj manj kot 20 tisoč MWh energije za ogrevanje letno.

Projekta se je lotil Dunajski mednarodni center oziroma VIC, ki ima v svojem ogromnem kompleksu precej klimatskih naprav, ki približno 5000 zaposlenim nudijo prijetno delovno okolje, malo manj prijetno pa tolikšno število klim deluje na bližjo naravo. Tako so preračunali, da bi z zbiranjem toplote, ki jo proizvedejo VICove klimatske naprave, lahko ogrevali skoraj 2500 gospodinjstev ter tako prihranili nekaj manj kot 20 tisoč MWh energije za ogrevanje letno. Številke bi se lahko, če se projektu pridruži še kako podobno podjetje ali celo stanovanjski blok, še povišale.

Tudi velika podjetja lahko razmišljajo zeleno

Zelene ideje, ki se porodijo v velikih podjetjih, pa na Dunaju niso novost, saj je pred časom z idejo navdušil tudi Manner, slavni proizvajalec napolitank. Slednji je namreč predlagal, da se toploto, ki nastaja v postopku proizvodnje, uporabi za ogrevanje stanovanj in vode, kar je mestno vodstvo s pridom izkoristilo. Morda bi lahko o čem podobnem razmišljali tudi v Mariboru, kjer bomo v prihodnosti morda dobili sežigalnico z ogromnim toplotnim potencialom?

Vir: Ekovjesnik