Volilni proces naj bi bil pošten in transparenten.

Foto: Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je danes po prejetju zapisnika Državne volilne komisije (DVK) o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 13. maja ob 11. uri. Ob tem je ocenil, da je bil “volilni proces pošten in transparenten“, poroča STA.

Pahor se je zahvalil za dobro opravljeno delo

Pahor je danes sprejel predsednika DVK Petra Goloba in direktorja službe DVK Dušana Vučka. Golob mu je predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila. Te kažejo, da je zmagovalka volitev stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci namenili najvišjo, 34,45-odstotno podporo in je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev ter bo v DZ imela pet poslancev.

Pahor se je danes v izjavi za javnost zahvalil Golobu, Vučku in več kot 20.000 ljudem, ki so pomagali pri izvedbi volitev, za opravljeno delo in ocenil, da je bil “volilni proces pošten in transparenten”.

Postopek se nadaljuje

Predsednik republike je spomnil, da bo DZ konstituiran, ko bo potrjena več kot polovica mandatov. Tistega dne bo nagovoril poslance in jih seznanil z nekaterimi vprašanji, ki jih čakajo na začetku mandata, med drugim s postopkoma imenovanja novega predsednika Računskega sodišča RS in viceguvernerja Banke Slovenije.

Po njegovih besedah morajo biti v sedmih dneh od ustanovne seje imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo sklical posvetovanja z njimi o možnih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja.

Če bom na posvetovanjih ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja – in tu presenečenj tokrat ne pričakujem – bom, tako menim, še isti dan podpisal predlog njegove kandidature in jo uradno poslal v DZ. Tako bodo ustvarjeni pogoji za čimprejšnje imenovanje mandatarja in nove vlade,” je še dejal Pahor.

DVK ne razmišlja o odstopu

Po proučitvi napake, ki se je zgodila ob deljenju mandatov, so spremembe pri šestih mandatih, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah. V stranki Gibanje Svoboda sta tako mandat prejela kandidata Franc Props in Tine Novak, nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep. V SDS sta mandat prejela Alenka Helbl in Dejan Kaloh, nista pa ga prejela Maja Kocjan in Andrej Kosi. V NSi je mandat prejel Janez Žakelj, ni pa ga prejel Klemen Matk. V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif, ne pa Ana Černe.

Na DVK so ob najdeni napaki pojasnili, da se je na letošnjih volitvah zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo. Napako naj bi bilo težko odkriti. 

Na DVK so ob najdeni napaki pojasnili, da se je na letošnjih volitvah zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo. Kot poroča N1, člani DVK Vučka k odstopu niso pozvali, ker je šlo za napako, ki jo je težko odkriti, Vučko pa naj bi storil vse, da se je ta napaka tudi našla.

Predsednik DVK, Peter Golob je medtem dejal, da so bile volitve poštene in zakonite in da DVK zaradi zapleta pri izračunu poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu. K odstopu komisije sicer poziva več ljudi, med drugimi tudi aktualni predsednik države, Janez Janša.