Po tem, ko mnogi hoteli lani zaradi pomanjkanja delovne sile sploh niso mogli odpreti svojih vrat, se jim lahko podobno pripeti tudi letos.

Da bi se nekdanji zaposleni vrnili v negotov turistični sektor, bi morali po ocenah sindikalistke Marine Cvitić plače pošteno dvigniti, poroča Novi list.

Težavo opazili že lani

Po grobih ocenah naj bi bilo na trgu dela trenutno prostih okrog pet tisoč delavcev, ki zaposlitev iščejo v turizmu in gostinstvu, potrebe pa so kar nekajkrat višje, opažajo na Hrvaškem.

Pred poletno turistično sezono se tako soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile, kar je bila huda težava že v lanski sezoni. Takrat so jo ponekod reševali upokojenci in študentje, da bi bilo letos drugače, pa se že kujejo načrte.

Največjo napako so zaposlovalci naredili takrat, ko je kader še bil. Zdaj bi bilo treba plače povišati za 50 odstotkov, da bi se ljudje vrnili na svoje delovno mesti,” za Novi list komentira indikalistka Cvitićeva.

V kolikor bi bili pogoji zaposlovanja bolj elastični, bi po grobih ocenah na Hrvaškem iz naslova turizma lahko proizvedli kar 800 milijonov kun prihodka.

Dolga pot do delovnih dovoljenj

Na hrvaškem beležijo upad števila prebivalcev in s tem upad delovne sile nasploh. Da bi rešili sezono zato kujejo načrte, kako ublažiti težave, povezane s pomanjkanjem delovne sile v sektorju turizma.

Ena izmed rešitev je tudi zaposlovanje tujcev, kar pa je precej bolj zapleteno in dolgotrajno, kot bi se želeli, še poroča Novi list. V sektorju pričakujejo, da bo kmalu ukinjena tudi obveza preverjanja trga dela.

Doslej je turističnim podjetjem uspelo pridobiti delovna dovoljenja za dva tisoč čistilk iz tujine, 1.700 natakarjev, 1.300 sobaric in pomožnih kuharjev in 1.200 kuharjev. V rekordni turistični sezoni leta 2019 je bilo na Hrvaškem 20 tisoč sezonskih delavcev. Potrebe so ob tem mnogo višje in po grobih ocenah so zdaj za kakih 30 tisoč zaposlenih “prekratki”, da bi bila sezona uspešna.

Kljub iskanju rešitev bo kot kaže tudi letos precej nastanitvenih kapacitet ostalo praznih.