Hrvaška gastronomija je ponovno v središču svetovne pozornosti! V najnovejšem Michelinovem vodniku za leto 2025 je kar 14 hrvaških restavracij prejelo prestižne Michelinove zvezdice, kar dokončno utrjuje položaj sosednje države kot obvezne destinacije za vse ljubitelje vrhunske kulinarike. Dve zvezdici je ohranila rovinjska Agli Amici, dve restavraciji pa sta se na prestižni seznam pridružili prvič.
[[image_1_article_79046]]
Nove zvezde na hrvaškem kulinaričnem nebu
Letošnji Michelinov vodnik prinaša posebno veselje za dve restavraciji, ki sta se prvič okitili z Michelinovo zvezdico:
- Krug (Split)
- Cap Aureo (Rovinj)
Stalnice odličnosti in ponosni nosilci zvezdic
Poleg novih zvezd so svoje mesto med najboljšimi ohranile tudi že uveljavljene kulinarične institucije. Z eno Michelinovo zvezdico se ponašajo:
- Dubravkin put (Zagreb)
- Pelegrini (Šibenik)
- 360º (Dubrovnik)
- Monte (Rovinj)
- Noel (Zagreb)
- Boškinac (Novalja)
- LD Restaurant (Korčula)
- Nebo (Reka)
- Alfred Keller (Mali Lošinj)
- Korak (Jastrebarsko)
Posebno omembo si zasluži rovinjska restavracija Agli Amici, ki je uspešno obranila naziv dveh Michelinovih zvezdic in tako ostaja na samem vrhu hrvaške kulinarične ponudbe.
[[image_2_article_79046]]
Trajnost in dostopnost
Hrvaška gastronomija se ne osredotoča le na prestiž in inovacije, temveč tudi na trajnostni razvoj. Tri restavracije so uspešno ohranile zelene Michelinove zvezdice, kar potrjuje njihovo zavezanost ekološki odgovornosti in uporabi lokalnih sestavin:
- Zinfandel’s (Zagreb)
- Konoba Mate (Korčula)
- Korak (Jastrebarsko)
Poleg visoke kulinarike Michelin prepoznava tudi restavracije, ki ponujajo izjemno razmerje med kakovostjo in ceno. Dve novi restavraciji sta prejemnici oznake Bib Gourmand:
- Konoba Pescaria (Mošćenička Draga)
- K.užina (Split)
Individualni talenti in prihodnost hrvaške kulinarike
Michelinov vodnik letos poudarja tudi izjemne posameznike, ki s svojim talentom in strastjo bogatijo hrvaško kulinarično sceno:
- Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč) je prejela priznanje za najboljšo mlado chefinjo.
- Vera Korak (restavracija Korak) je prejela nagrado za izjemno storitev.
- Dinko Lozica (LD Restaurant, Korčula) je bil prepoznan kot najboljši sommelier.
Minister za turizem in šport, Tonči Glavina, je poudaril, da hrvaški kuharski mojstri postavljajo visoke standarde in so prepoznani na globalni ravni.
»Nova izdaja vodiča je znova potrdila kakovost hrvaške gastronomije. Naši kuharski mojstri postavljajo visoke standarde in so prepoznani na globalni ravni. Hrvaška kulinarika tako postaja eden ključnih razlogov za obisk države,« je dejal.
Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, dodaja, da Michelinovo priznanje potrjuje mednarodni ugled hrvaške kulinarike in da se gastronomska zgodba širi, poglablja in krepi tudi s pomočjo ustvarjalnih in trajnostnih pristopov.
S kar 14 Michelinovimi zvezdicami, 12 restavracijami Bib Gourmand in tremi zelenimi zvezdicami Hrvaška utrjuje svojo mednarodno prepoznavnost in se pozicionira kot pomembna kulinarična destinacija v regiji.