Umetna inteligenca, ki okužbo odkrije v nekaj minutah, bi lahko pomagala državam, ki ne zmorejo obdelati naraščajočega števila PCR testov.

Škotski raziskovalci so razvili novo tehnologijo, ki okužbo s covid-19 odkrije v nekaj minutah. Na rentgenskih slikah so uporabili umetno inteligenco za analiziranje slik, dobili pa zelo zanesljive rezultate. Raziskavo nameravajo poglobiti, da ocenijo primernost pristopa v kliničnem okolju, poroča N1.

Iščejo se načini, kako virus hitreje in enostavneje potrditi

Raziskovalci iz Univerze Zahodne Škotske so z novo raziskavo morda prišli do preloma na področju zaznavanja okužb s covid-19. Osnova je rentgen. Na podlagi rentgenskih slik so namreč odkrili nov način zaznavanja okužb. Primerjali so jih z bazo 3000 slik zdravih oseb, bolnikov s covidom in ljudi s pljučnico. Diagnozo so nato postavili z umetno inteligenco: gre za algoritem konvolucijske nevronske mreže, ki običajno analizira slike.

Ob primerjavi slik je bila nova tehnologija 98 odstotno pravilna, se pravi da ima zaenkrat zelo obetavno stopnjo zanesljivosti. 

Največji prelom je zaradi hitrega rezultata. PCR testi se zavlečejo, sploh v gneči testiranja – Slovenija ima trenutno s tem veliko izzivov. Škotski raziskovalci upajo, da bo prav njihova tehnologija pomagala državam, ki ne zmorejo obdelati naraščajočega števila PCR-testov zaradi velike nalezljivosti omikrona, ki se širi nepredvideno hitro. Nadaljnjo razmišljajo, da bi tehnologija nekoliko zmanjšala pritisk na zdravstvene sisteme v tistih državah, kjer so PCR-testi težje dosegljivi.

Ne gre za nadomestilo PCR testov

Vodja raziskave je dodal, da že dolgo obstaja potreba po bolj hitrem in zanesljivem načinu, kako se lahko zaznajo in potrdijo okužbe s covid-19. Prednost nove tehnologije je, da uporablja dostopno orodje, z razliko od PCR testov, kjer so diagnostična orodja omejena. Zato so raziskovalci tudi delali na tem projektu, ki ga nameravajo še razširiti. Vanj nameravajo vključiti še več rentgenskih slik, narejenih z različnimi modeli naprav.

Na rentgenu se sicer ne vidijo zgodnji simptomi okužbe s covid-19. Nova tehnologija zato ni nadomestilo za PCR teste, toda v določeni meri bi jim lahko pomagala, sploh ob gneči na testiranjih. Prav tako bi lahko pomagala diagnosticirati hujše primere okužbe in pomagala pri ugotovitvi, kakšno zdravljenje bi bilo najbolj primerno.