Belgijec Wout Van Aert je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Franciji.

Na trasi od Dunkerqua do Calaisa (171,5 km) se je Wout Van Aert po silovitem napadu na zadnjem kratkem vzponu odpeljal tekmecem in po treh drugih mestih le slavil etapno zmago na 109. Touru. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta v cilj prišla z drugo skupino osem sekund za Van Aertom.

V skupnem seštevku na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb. Van Aert je še naprej prvi, je pa povišal prednost pred prvim zasledovalcem, rojakom Yvesom Lampaertom (Quick-Step Alpha Vinyl). Ta ima 25 sekund zaostanka, tretji pa je ostal Pogačar (UAE Team Emirates) z zaostankom 32 sekund.

“Pri Jumbo-Vismi so poskusili z napadom na zadnji vzpon, Van Aert pa je bil izjemno močan. Še enkrat je dokazal, da je eden najboljših kolesarjev na svetu. Sam sem bil mogoče na začetku vzpona preveč zadaj, a sem na koncu do vrha prišel s kar veliko hitrostjo in prehitel veliko kolesarjev. Ni me preveč skrbelo,” je po etapi za RTV Slovenija dejal tretji v skupnem seštevku.

To je bila 36. zmaga v karieri za belgijskega zvezdnika, člana Jumbo-Visme. Prav njegova ekipa je na 900 m dolgem vzponu s povprečnim naklonom nad sedem odstotkov silovito pospešila in povsem razbila glavnino. Ta se je v zadnjih desetih kilometrih sicer v večjem delu znova združila, a je bila prednost Belgijca takrat že prevelika, da bi ga do konca etape ujeli.

Sedmi je Roglič (Jumbo-Visma), ki zaostaja 41 sekund oz. devet za Pogačarjem. “Šli smo na polno in nato opazovali, kakšna bo situacija. Na koncu so bili vsi fantje tam, priložnost se je ponudila in izkoristili smo jo. Vedno se lahko pogovarjaš, razmišljaš o etapi, realizacija pa je nato nekaj drugega. Ponovno se je vse super izteklo,” pa je po etapi za RTV Slovenija dejal Roglič.

Boj za položaje je potekal predvsem v zadnjih 50 km ter še posebej pred vstopom na zadnji krajši vzpon 12 km pred ciljem. Na njem je napadla polovica ekipe Jumbo-Visme in pripravila teren za Van Aerta, ki se je nato v slogu prve etape dirke Pariz-Nica, takrat so v cilj pripeljali kar trije kolesarji te ekipe, odpeljal tekmecem v zadnjih desetih km.

Po treh drugih mestih, ni želel tvegati etapne zmage

“Res je, nisem želel več tvegati,” je organizatorjem na vprašanje, ali se je naveličal skupinskih sprintov, po etapi odgovoril Van Aert. “Očitno je bilo, da smo se z ekipo pripravili na ta zaključek. Imeli smo popolno izhodišče, moštveni kolegi so opravili sijajno delo, potem pa so nam po radijski zvezi dejali, da je nastala luknja,” je še etapo ocenil Van Aert.

Poleg na koncu 26. v etapi Pogačarja in 55. Rogliča je v drugi skupini v cilj pripeljal tudi Mezgec na 43. mestu. Dobrih pet minut sta v etapi zaostala Jan Tratnik na 157. in Matej Mohorič (oba Bahrain-Victorious) na 161. mestu.

“Sklenil sem, da grem na polno do vrha, potem pa ocenimo položaj. Bil sem sam in malce dvomil, ali naj počakam na zasledovalca, a ker je bil med njima tudi moštveni kolega Jonas Vingegaard, sem s solo napadom nekoliko olajšal delo njemu, saj mu ni bilo treba pritiskati na vso moč do cilja. Zame pa se je začelo deset kilometrov dolgo trpljenje,” je še razmišljal Van Aert.

V sredo bo na vrsti zelo pomembna etapa od Lilla do Arenberg Porte du Hainauta (157 km), v bližini katerega vsako leto poteka prestižna dirka Pariz-Roubaix.

Kolesarje čaka zahteven dan v sedlu z 11 odseki s tlakovci v skupni dolžini nekaj več kot 19 kilometrov. Večino teh bodo morali premagati v zadnjih 60 km etape. Trasa je sicer od Slovencev pisana na kožo predvsem Mohoriču, ki je bil letos na Roubaixu peti.

STA