Nogometaši Maribora so na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo v Stockholmu izgubili proti Djurgardnu z 0:1 (0:0). Povratna tekma bo čez teden dni v Ljudskem vrtu.

Mariborčani so se v Stockholmu pomerili z 12-kratnimi švedskimi prvaki, a brez poškodovanega Hilala Soudanija in tudi brez glavnega trenerja Anteja Šimundže, ki je po izključitvi proti Vojvodini dobil dve tekmi prepovedi vodenja ekipa. Vijolični, ki so na Švedskem sicer zaigrali v pretežno belo-rumeni kombinaciji, so tako poslušali napotke Damjana Ošlaja. Ti pa niso zalegli za zmago, Djurgarden je zasluženo prišel do prednosti, ki pa Štajerce ohranja v igro za preboj v skupinski del.

Konferenčna liga
4. predkrog, prva tekma

Sodnik: Jasper Vergoote (Belgija)

DJURGARDEN − MARIBOR 1:0 (0:0)

1:0 Tokmac Nguen (69')

Potek tekme:

95': Hummet preko gola. Zadnja priložnost na tekmi.

90': Takoj reakcija s klopi. M'bondo v obrambo, žrtvovan Iličič. V igro tudi Vrhovec.

89': Rdeči za blag prekršek Šoštariča Kariča nad Wikheimom, ki bi stekel sam proti Jugu. Maribor nadaljuje z igralcem manj. 

83': Uf, kakšni priložnosti Djurgardena: Stensson je poslal žogo pod oblake, Wikheim pa streljal za malo mimo gola. Mariborčani trpijo ...

81': Dvojna menjava, v igro Bourlès in Mbina, iz igrišča Božić ter Beugre.

77': Znova močnejši pritisk Švedov (na tribunah in igrišču).

73': Prva menjava Ošlaja (Šimundže): Barišič - Jakupović.

69': 1:0 za Djurgarden: Prebita desna stran obrambe, v sredini pa ostaja Tokmac Nguen popolnoma sam. Obramba Maribora brez koncentracije in orientacije.

65': Raziskala se je napadalna naveza Božič-Beugre-Barišič-Iličič. Djurgarden je v težavah.

59': Povsem drugačna slika na igrišču v primerjavi s 1. polčasom. Švedi so se v obrambi postavili niže: Maribor več pri žogi in nevarnejši.

53': Spet dobro sodelovanje št. 10 in 72 pri Mariboru. Na koncu kot za vijoličaste, ki prvič na tekmi kažejo, na kak način so lahko nevarni v napadu.

48': Strel Maribora št.1 na tekmi: Iličič po dvojni z Barišičem iz razdalje mimo gola. 

46': Domači so drugi polčas začeli tako, kot so končali prvega: Zapretili, a ostali brez priložnosti. Jug besen na Vidmarja zaradi podaje nazaj ...

[[image_1_article_69223]]

---

Rezime 1. polčasa: Djurgarden boljši in agresivnejši v polju, a pred golom Maribora Švedi brez idej, dve nevarni podaji po tleh pred gol in dva strela, ki ju je Jug zanesljivo ubranil, sta vse kar si so uspeli pripraviti do odmora; Maribor večino časa prisiljen v branjenje in brez prilžnosti prvih 45.

47'+3': Še tretji rumeni karton na tekmi, tudi ta za igralca Maribora Jana Repasa

45': Švedi v zadnjih minutah spet večkrat prihajajo pred gol Maribor, kjer praviloma ostanejo brez zaključnih idej. 

38': Rumeni za Iličiča zaradi prekrška nad Šabovićem brez žoge.

37': V posesti 62:38 za Švede, v strelih 3:1, kotih 6:0, a še brez prave priložnosti na eni ali drugi strani.

31': Iličič z le nekaj stiki z žogo do tega trenutka, "vijoličasti" (danes beli) ne zmorejo kljubovati agresivnemu nasprotniku na sredini igrišča. 

26': Končno je nekoliko zapretil tudi Maribor, Širvys po podaji Barišiča ni mogel do žoge.

24': Veliko težav Maribora z iznosom žoge iz svoje tretjine, medtem že peti kot domačih, ki so tokrat dobili skok, a je Gulliksen streljal visoko preko gola. 

21': Prvi rumeni na tekmi: Sikošek opominjan za agresivno igro nad Falleniusom, ki pa bo lahko nadaljeval z igro.

17': Terenska premoč Djurgardena in že štirje koti domačih iz katerih pa zaenkrat ni bilo nevarnosti za mariborska vrata. 

12': Pritisk Švedov tako na igrišču kot na tribunah ... Večina gledalcev na tribunah spremlja srečanje stoje.

9': Domači prvič nevarni preko Tokmaca Nguena, Jug s prvim resnim posredovanjem odbija v kot. 

4': Nekoliko daljša prekinitev zaradi bakljade domačih navijačev: Na Tele2 Areni jih je zbranih okrog 15.000.

1.: Začetek tekme v odličnem vzdušju v Stockhomu. 

---

V boju za skupinski del je Maribor oslabljen na igrišču in tudi na klopi. Na igriču pogrešajo Hilala Soudanija, v svoji običajni vlogi bo nocoj manjkal tudi Ante Šimundža, ki po izključitvi na gostovanju pri Vojvodini,ne bo smel voditi Mariborčanov v play-offu.

Uefa je posredovala odločitev disciplinske komisije, ki je izrekla prepoved neposrednega stika z moštvom na dveh tekmah v evropskem tekmovanju. Na klopi bo tako trenerjevo vlogo prevzel Damjan Ošlaj, so pred tekmo sporočili iz NK Maribor.

Začetni postavi:

DJURGÅRDEN: Rinne, Therkildsen, Une Larsson, Danielson, Kosugi, Schüller, Sabovic, Fallenius, Gulliksen, Tokmac Nguen, Hümmet.
Klop: Jansson, Croon, Ståhl, Bergvall, Eriksson, Radetinac, Bergh, Stensson, Äslund, Wikheim, Priske. Trener: Kim Bergstrand.

NK MARIBOR: Jug, Širvys, Vidmar, Šoštarič Karič, Sikošek, J. Repas, Ž. Repas, Barišić, Iličić, Božić, Beugre.
Klop: Bergsen, Pridgar, M’Bondo, Milec, Feta, Lorber, Vrhovec, Borys, Grlić, Bourlès, Jakupović, Mbina. Trener: Damjan Ošlaj.