Center za medicinsko rehabilitacijo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je sklenil okrepljeno partnerstvo z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenskim paralimpijskim komitejem (Zveza ŠIS-SPK), da bi tako športnikom invalidom omogočili hitrejšo rehabilitacijo.

Slika je simbolična

Obenem želijo s tem postaviti temelje za standardizacijo te dejavnosti. “Ob mednarodnem dnevu invalidov želimo opozoriti na potrebo po specifični obravnavi, ki jo nujno potrebujejo športniki invalidi,” je ob tej priložnosti povedal vodja fizioterapije v omenjenem centru za medicinsko rehabilitacijo Alen Pavlec.

Z Zvezo ŠIS-SPK so sicer že prej sodelovali, a po običajni poti prek zdravstvenih napotnic. “Zdaj želimo razvijati koncept, kjer bo športnik dobil obravnavo takoj. Sredstva za to zagotavlja paraolimpijski komite, ki ne želi, da bi morali njihovi športniki zaradi dolgih čakalnih dob čakati, medtem pa bi se lahko njihovo stanje še poslabšalo,” je Pavlec pojasnil na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Športnikom invalidom obravnava, kot jo potrebujejo

“Na ta način bomo lahko zagotovili vsem športnikom invalidom tisto obravnavo, ki jo potrebujejo,” je še povedal. Po njegovih besedah gre pri teh športnikih za še bolj specifične obravnave kot pri ostalih vrhunskih športnikih, saj imajo že v osnovi določene težave, ki jih mora izvajalec rehabilitacije poznati in upoštevati.

Sodelovanje z Zvezo ŠIS-SPK bo po njegovih besedah omogočilo tudi razvoj te dejavnosti in ohranjanje njene kakovosti. “Danes na trgu najdemo marsikaj. Številni se znajo zelo dobro promovirati, vprašanje pa je, kakšna je njihova kakovost obravnav,” je še dejal Pavlec.

“V sodelovanju z sekcijo za fizioterapijo v športu smo začeli postavljati zelo stroga merila, da zagotovimo, da ljudje, ki delajo s specifičnimi športniki, imajo vso znanje, ki ga potrebujejo,” je dodal.

Upa, da bo to prepoznala tudi zdravstvena zavarovalnica. “Torej da se ne bo gledala samo kvantiteta oziroma realizacija storitev, ampak tudi kakovost obravnave. Upamo tudi, da bo s strani države podpora tistim institucijam, ki se zavzemajo za izboljšanje za celotno družbo,” je povedal Pavlec.

Na področju športnih invalidov pomanjkanje raziskav

Predsednik Zveze ŠIS-SPK Damijan Lazar je prepričan, da bodo s sodelovanjem s centrom za medicinsko rehabilitacijo, ki sicer že nosi oznako olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra, lahko dvignili kakovost slovenskega športa invalidov na še višjo raven. “Za nas je pomembno, da imamo partnerja, na katerega se lahko vedno in takoj obrnemo, dobimo strokovno podporo in tako svoje tekmovalne procese peljemo čim hitreje naprej ali jih v primeru, da je poškodba prehuda, pravočasno ustavimo, da ne naredimo še več škode,” je povedal.

Pojasnil je, da na področju športa invalidov v Sloveniji doslej še ni bilo narejenih veliko raziskav, zato v sodelovanju vidi priložnost tudi za razvoj stroke.

Športnik parakolesar Anej Doplihar, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu dosegel deveto mesto, pozdravlja dogovor. “Za nas parašportnike je pomembno, da imamo ustrezno oskrbo. Pri meni konkretno, noge ne delujejo, zato je zgornji del telesa mnogo bolj obremenjen. Tako lahko hitreje pride do poškodbe, vsak vrhunski športnik pa se po poškodbi želi vrniti na športno potčim hitreje in čim bolje pripravljen, zato je nujna čim boljša rehabilitacija,” je dejal.

Pavlec je poudaril, da gre pri sodelovanju z Zvezo ŠIS-SPK za nadstandardno storitev, ki se bo izvajala izven rednega delovnega časa zdravstvenega doma, zato se čakalne dobe za ostale bolnike s tem ne bodo podaljševale.