Šport

Svet izgublja svojo humanistično noto, dokaz na žalost tudi v športu

Filip Džeba, 10.08.22 ob 14:59

Človečnost se je izgubila tudi v športu.

Humanizem je smer, ki v ospredje postavi človeka. Poudarja pomembnost posameznika, pomembno je tudi čutno dojemanje sveta. Razmišljanje, ki ga želimo izpostaviti tudi v današnjem času, a vsaka večja kriza nam odkriva, da nam to ne uspeva.

Eden od zadnjih primerov je tudi to žalostno dogajanje med Ukrajino in Rusijo, ki se je dotaknila vsakega posameznika na takšen ali drugačen način. Verjeli smo, da se bo športnikov dotaknilo (naj)manj, pa se jih žal ni!

Zgodili so se dodatni pritiski pred večjimi športnimi dogodki. Še ne dolgo nazaj smo bili priča ne ruskemu Wimbledonu, ki je prepovedal nastope ruskim tekmovalcem. Na koncu jih je udarila karma ter se naslova v ženski kategoriji veselila prav Rusinja, sicer s kazahstanskim potnim listom.

V košarki je francoska zveza prepovedala nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu vsem košarkarjem, ki so podpisali oziroma imajo še veljavno pogodbo z ruskim klubom.

Politika v športu pod krinko humanizma

Eden od (zadnjih) primerov je tudi uradna objava ATP lestvice, krovne organizacije v tenisu.  Tam so umaknili trenutno vodilnem Daniilu Medvedevu in 8-uvrščenemu Andreyju Rublevu zastave njunih držav.

Ne bi smela obstajati trditev, ki bi opravičevala takšna dejanja tudi v športu. Ne glede, da je šport globalno (naj)pomembnejši, kar potrjujejo same številke, politike v športu ne bi smelo biti! Vsaj ne v takšni meri, ki gre ‘pod pretvezo’ humanizma.

To je športen komentar, zato vsako odvečno razmišljanje o medsebojnih odnosih držav v vojni, o sami vojni in njenih vzrokih in posledicah, tukaj ni na mestu. Je pa prav, da se poudari, da se stvari odvijajo na različnih ‘bojiščih’, tudi športnih, čeprav si tega večina ljubiteljev športa ne želi. Zato v vsem tem, prav nič ne čudi tudi nedavna odločitev ruskega sodišča, da bo eno najboljših košarkaric na svetu, obsodili na devet let zaporov.


Obvestilo uredništva: Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva Maribor24.si