Slovenski smučarski skakalec Cene Prevc je danes v Planici končal športno kariero. V pogovoru za STA je na tradicionalni predstavitvi reprezentanc pred novo tekmovalno sezono dejal, da je izpolnil večino rezultatskih ciljev, v nadaljevanju življenjske poti pa se bo posvetil predvsem izpopolnjevanju samega sebe.

Poleti ni treniral

Šestindvajsetletnik iz Dolenje vasi se je že dlje časa spogledoval s koncem športne poti, med drugim tudi na zaključku minule sezone svetovnega pokala v Planici. Poleti ni treniral, kaj šele tekmoval, na predstavitvi reprezentanc pa je v Planici obrazložil svojo odločitev.

Po koncu sezone sem pri sebi sklenil, da sem večino ciljev v skokih izpolnil, zato sem se lotil drugih zadev v življenju. Posledično celotno poletje nisem treniral. Zveza mi je predlagala oziroma pustila odprta vrata, če si kadarkoli premislim, ampak kakršno je moje notranje stanje ter veselje in če bo tako ostalo naslednjega pol leta, je načrt le še tak, da na finalu svetovnega pokala z zadnjim skokom uradno končam kariero,” je dejal v sezoni 2021/22 deseti najboljši skakalec.

Petnajst krat najboljših deset

Odločitev je bila bolj jasna po nekaterih uspešnih poletih ob koncu sezone, pravi. “Vikersund in Planica sta mi dala ogromno notranjega zadovoljstva, ker mi je končno uspelo sebe spraviti do ravni, da me je neslo daleč. Pri rezultatskih ciljih je bilo pri meni osebno sicer še veliko rezerv, ampak izpopolnjevanje samega sebe mi je pri tem precej bolj pomembno kot rezultati na papirju. Osebnostno mi je uspelo priti kar daleč.”

Šolo postavil pred kariero

Zdaj se bo skakalec, ki se je na posamičnih tekmah 15-krat zavihtel med najboljših deset v svetovnem pokalu ter enkrat na oder za zmagovalce, posvetil predvsem šolanju. Zanimajo ga tudi gostinske vode, menedžment ter tudi pogled z druge strani mikrofonov.

Prišel sem do točke, ko mi ostale stvari v življenju predstavljajo večji izziv. Primarno je to dokončanje obeh šol, ki jih imam odprti. To sta fakulteta za elektrotehniko ter visoka šola v Strahinju za upravljanje podeželja in krajine, na kratko rečeno za kmeta,” je v svojem slogu pristavil Cene Prevc.

Samo s šolama se bom najbrž ukvarjal dve leti, da ju opravim. Ko pa bo tega konec, je še ogromno stvari, v katerih se lahko najdem. Poti je ogromno, puščam si odprto vse, le včasih moram paziti, da vsemu ne rečem hkrati da, saj ne morem biti na treh koncih hkrati,” je dejal letos dobitnik srebrne kolajne z moško ekipo na olimpijskih igrah v Pekingu.

V svetovnem pokalu je na najvišji stopnički stal enkrat z mešano ekipo v minuli sezoni v Willingenu. In čeprav je v zadnjih letih storil velik korak naprej, so bile misli o koncu kariere prisotne že dlje časa.

“Te misli so bile v ozadju že zadnjih šest let. Le vsakič je bilo po koncu prisotno tudi to, da še nisem rekel zadnje in da želim storiti še več. Zadnji dve sezoni je bilo tega res več, prek zadnje zime pa je zadovoljstvo z vsakim uspehom raslo, misel o koncu pa se je s tem le potrjevala,” je priznal mladinski svetovni prvak z ekipne tekme pred devetimi leti v Liberecu.

Osebne izzive sem izpolnil. Skoki mi predstavljajo ogromno veselje, a moram priznati, da nisem tako profesionalen športnik, kot so nekateri soborci, ki jim je to življenjska mantra in bodo to počeli na vrhunski ravni, dokler jim bo to dovoljevalo telo. Mene enostavno zanima preveč stvari, da bi lahko toliko let vlagal le v profesionalni šport. Na tej ravni ti to vzame 365 dni na leto,” je nadaljeval in za konec namignil, da niti brata Peter ter Domen nista poznala njegove končne odločitve.

Moram se pokritizirati, saj bi jima lahko že prej bolj neposredno povedal. Sama dva najbrž sploh še ne vesta, kaj bo z mano. Iskreno, 100-odstotno jima tega niti nisem mogel povedati. Kakršnakoli že je odločitev, vem, da jo bosta z veseljem sprejela in me pri tem podprla. To je pri nas postalo samoumevno,” je še za konec dodal eden od treh bratov Prevc.