Šport

Spoznajte evropsko in svetovno prvakinjo v kickboxingu, Mariborčanko Uršo Terdin

Uredništvo , 25.11.22 ob 15:41

Mariborčanka Urša Terdin je prejšnji konec tedna ubranila naslov evropske prvakinje v Kickboxingu do 70 kilogramov v kategoriji Light-contact. 26-letnica je obenem uspešna mlada športna psihologinja, pohvali pa se lahko tudi s priljubljenostjo in izjemnim številom glasov v tekmovanju Naj športnik iz Maribora, ki poteka na našem instagram profilu @maribor24sport.

Spoznajte evropsko in svetovno prvakinjo v kickboxingu, Mariborčanko Uršo Terdin

26-letna Urša Terdin je v Turčiji prejšnji teden ubranila naslov evropske prvakinje v kickboxingu. Kot prva nosilka je bila prosta v prvem krogu, do naslova evropske prvakinje je premagala tri tekmovalke. Najprej je premagala Italijanko, v polfinalu Irko, v velikem finalu pa staro znanko iz Hrvaške, Elizabeto Crnković.

Mariborčanka je bila še štirikrat svetovna prvakinja (od tega 2x članska in še petkrat zmagovalka svetovnega pokala). V taekwondoju, kjer tekmujejo večina tekmovalcev Tomaža Barade, pa je postala šestkrat evropska prvakinja, od tega 4x članska, zmagovalka svetovnega pokala in še dvakrat svetovna podprvakinja.

mag. športne psihologije
Urša je uspešna tudi izven športnih borišč, magistrirala je namreč iz športne psihologije in diplomirala iz biopsihologije.

V nadaljevanju spoznajte Uršo Terdin.

Kako in kje se je vse začelo?

“Kot otrok sem se rada preizkušala v vseh športih. Na začetku osnovne šole sem nekaj časa trenirala športno gimnastiko, ki pa je takrat, ko je bilo treba obleči dres z bleščicami, postala preveč ‘punčkasta’ zame. Potem sem se v iskanju novega športa čisto slučajno znašla v Športnem centru Barada, kjer je ravno tisti dan potekal trening taekwondoja. Borilne veščine so mi bile od nekdaj všeč in v taekwondo sem se hitro zaljubila. To je bilo leta 2005, naš klub pa je še danes praktično moj drugi dom.”

Tekmujete tako v ITF Taekwondoju kot tudi WAKO Kickboxingu?

“Tako je, pri 9 letih sem začela s taekwondojem in čez par let dodala še kickboxing. Ta kombinacija je pri nas v klubu nekaj normalnega in večina tekmovalcev trenira in tekmuje v obeh športih. Glavni »krivec« za to je naš trener Tomaž Barada, ki je kot tekmovalec spadal v sam svetovni vrh v obeh športih in je skozi leta svoje znanje kot trener prenašal (in še danes prenaša) naprej na ogromno število tekmovalcev. Zraven Tomaža pa je naš trener tudi Aleš Zemljič, ki je bil eden izmed prvih Tomaževih varovancev in imel prav tako zelo uspešno kariero v obeh športih.

Naslov evropske prvakinje v Mariboru, leta 2018.

Kot otrok na začetku kickboxinga nisem zares dojemala kot drug šport, morda zato ker so vsi treningi potekali v isti telovadnici in tudi večinoma z istimi sotekmovalci. Razlika se je kmalu začela poznati predvsem v povečanem številu treningov in tekmovanj, kar pa mi je bilo samo v dodatno veselje. Količina treningov in tekmovanj je približno enaka pri obeh športih, vsekakor pa je zato naša sezona vsako leto zelo pestra. Res pa je, da naše priprave potekajo drugače, glede na to, ali se pripravljamo za taekwondo ali kickboxing.

Urša Terdin se je kot prva uvrstila tudi v finalni del tekmovanja Naj športnik iz Maribora za leto 2022.

Čeprav je veliko tehnik podobnih, se športa v grobem razlikujeta v samem stilu borbe, točkovanju, velikosti borišč, trajanju borbe in poteku tekmovanj. Zaradi kombinacije dveh športov lahko pridobivamo veliko več tekmovalnih izkušenj in borb z različnimi stili nasprotnikov, kar je prednost predvsem na največjih tekmovanjih.”

Uvodoma smo našteli številne Vaše dosežke, če bi morali izpostaviti dva?

Na čisto vsakega izmed teh naslovov imam posebne spomine in vsak ima svojo zgodbo. Če moram izpostaviti dva, bi to bila naslednja. Zmaga na mojem prvem članskem evropskem prvenstvu v taekwondoju, en mesec po tem, ko sem dopolnila 18 let. V finalu sem premagala takratno večkratno svetovno prvakinjo v tisti kategoriji. Ta tekma je poseben spomin predvsem zato, ker takrat res nisem imela nobenih pričakovanj in pritiskov, še posebej v finalu, moj edini cilj je bil samo prikazati dobro borbo. To je bila tudi ena izmed tekem, ki mi je dala največ za misliti glede psihološkega dela športnega nastopa in pristopa k borbi.

Urša Terdin v Mariboru, leta 2018

In drugo. Vedno je poseben občutek tekmovati pred domačo publiko. To sem imela priložnost doživeti na evropskih prvenstvih v Mariboru (2012 – taekwondo; 2016, 2018 – kickboxing), kjer sem se na ‘gala’ večerih borila v finalnih borbah pred domačim občinstvom. Ti dogodki bodo vedno imeli posebno mesto v mojem srcu, predvsem zaradi podpore, vzdušja in energije v dvorani, ki mi je zraven Tomažu ob moji strani definitivno pomagalo do osvojitve teh naslovov.

Vztrajni in uspešni ste tudi izven športa.

“Letos sem končala magisterij iz športne psihologije v Nemčiji, kar je področje, ki me je že od nekdaj fasciniralo in me izredno veseli. V moji športni karieri me je vedno znova presenetilo, kako velik del športnega nastopa je zares »v glavi«. V športu hitro pride to tega, da se lahko kljub dobri telesni pripravljenosti zaradi svojih lastnih negativnih misli in prepričanj na koncu boriš sam proti sebi, namesto proti nasprotniku – to se je večkrat zgodilo tudi meni. Psihološka pripravljenost lahko predstavlja tisti 1 %, ki odloča o zmagi.

Moj cilj za prihodnost je vsekakor ostati povezana s športom in v drugačni vlogi pomagati športnikom prepoznavati in razvijati njihove mentalne sposobnosti in jim pomagati, da tako v športu kot v življenju ne ovirajo sami sebe in dosežejo svoj potencial. Zdi se mi, da ima v Sloveniji ‘športni psiholog’ še vedno nekoliko negativen prizvok, ter da pri večini ljudi še vedno vlada prepričanje, da za sodelovanje s športnim psihologom mora »biti nekaj narobe s tabo«. V tujini ni niti približno tako in se sodelovanje s športnimi psihologi smatra za nekaj normalnega in skoraj nujnega. Iz tega razloga si res želim, da bi se tudi pri nas športna psihologija razširila predvsem med mladimi športniki.

Res pa je, da imamo v Sloveniji ogromno število neverjetno uspešnih in talentiranih športnikov, in zdi se mi, da vlada v slovenskem športu nekakšna zmagovalna miselnost, ki športnike kolektivno žene naprej v doseganju ciljev – in to je vedno užitek spremljati in doživljati.”

Cilji v prihodnosti?

“Moj glavni cilj je vsekakor osvojiti naslov svetovne prvakinje tudi v taekwondoju – do sedaj mi to še ni uspelo, dvakrat sem namreč končala na 2. mestu, ampak mogoče prav to vsako leto še veča mojo željo po tem naslovu. Seveda si pa želim prihodnje leto tudi ubraniti naslov svetovne prvakinje v kickboxingu.”

Za konec ne moreva še mimo Tomaža Barade.

“Tomaž je moj trener že od samega začetka. Ob meni je bil pri večini odločilnih borb v moji športni karieri, tako v dobrih kot slabih trenutkih. Mislim, da bi se vsi, ki ga poznajo, strinjali, da je Tomaž človek z nalezljivo energijo. To se občuti že na treningih, še toliko bolj pa na tekmovanjih – mislim, da vsak, ki je v borbi imel Tomaža v svojem kotu, točno ve, o čem govorim.

Lahko rečem, da sva v vseh teh letih zgradila posebno vez, in ko pogledam nazaj, je imel res ogromen vpliv name, ne samo kot športnico, ampak tudi kot osebo. Vedno je znal iz mene spraviti najboljše in imel neverjetno vero in zaupanje vame, in seveda tudi obratno – zaradi česar sva na tekmovanjih tudi dobro funkcionirala. To je po mojem mnenju pomembno vplivalo na vsak moj nastop in rezultat, za kar mu bom vedno hvaležna.

Tomaž Barada, v ozadju pa še Aleš Zemljič.

Zdi se mi, da je Tomaž takšne vrste trener, ki pozna vsakega svojega tekmovalca bolje, kot ta pozna sam sebe. Pozna naše močne in šibke točke in točno ve, kaj kateri tekmovalec potrebuje v danem trenutku ter kako mora pristopiti. Ko pogledam nazaj, je ravno on verjetno najbolj vplival na to, da sem začela drugače gledati na psihološko stran športa in tudi razvila zanimanje za to.

Naša tekmovalna ekipa se zaradi menjave generacij skozi leta postopoma spreminja, in prav na vsako imam lepe spomine. Biti v takšni ekipi je vedno poseben občutek. V našem klubu se je že od nekdaj spodbujal ekipni duh, napredek in učenje drug od drugega. Ker skupaj preživljamo ogromno časa, smo tudi zelo povezani. V ekipi imamo ogromno uspešnih in talentiranih tekmovalcev, ki bodo brez dvoma osvajali še veliko naslovov. Res je, da smo individualen šport, ampak brez sotekmovalcev in ekipe, ki skupaj raste, ne bi nikoli dosegali takšnih rezultatov, kot jih sedaj.”

V letu 2023 čaka Uršo člansko svetovno prvenstvo v kickboxingu, kjer bo prav tako branila naslov svetovne prvakinje iz leta 2021.

V ponedeljek smo bili na sprejemu šestih prejemnikov (Žiga Zagoranski, Erik Zorn, Sven Hojs, Tyra Barada, Urška Gazvoda in Urša Terdin) odličij z evropskega prvenstva. Posneli smo kratek video posnetek z Uršo, ki nam je zaupala, da so vse tri borbe v Turčiji bile zelo zahtevne in izenačene. A Urša je vnovič potrdila, da je najboljša kickboxerka v svoji kategoriji, tako v evropi kot tudi na svetu.

Naslednji cilj je to postati še v Taekwondoju.

Video: Urš(k)a Terdin o sprejemu, borbah in kako priti do Evropskih iger.

URŠA MED TOP 16 V NAJ ŠPORTNIK IZ MARIBORA
Urša Terdin je v tekmovanju Naj športnik iz Maribora premagala Martina Milca in poskrbela za eno večjih presenečenj na Instagramu @maribor24sport. V nadaljevanju, pa je imela več glasov še od odbojkarice Sare Najdič in se tako uvrstila v zaključni del.

Naslov svetovne prvakinje.

“Ko sem videla Milec, sem mislila konec bo”

Dodaten komentar na uvrstitev med TOP 16, premagat Milca in Najdič je resnično pohvalno.

“Hvala! Po pravici povedano, ko sem videla, da je moj prvi ‘nasprotnik’ kapetan NK Maribor, sem bila prepričana, da se bo tu tekmovanje zame tudi končalo. Glede na priljubljenost nogometa v Mariboru in ogromno število zvestih navijačev, sem bila prepričana, da bo največjo podporo dobil prav on. Ne glede na število glasov in končni rezultat, pa je že biti na listi med tako uspešnimi športniki velika čast. Vsak posameznik na tem tekmovanju trdo dela in svoje življenje posveča športu, in si za to zasluži spoštovanje in poklon,” je še povedala Urša Terdin in za konec besedo, dve dejala o svoji “nasprotnici” v tem tekmovanju Tiani Meglič Šteharnik, košarkarici VBO Maribor. “S Tiano sva se malo boljše spoznali letos in se mi zdi res super punca in po njenih uspehih sodeč, tudi talentirana košarkarica. Rada spremljam njene uspehe in se z njo veselim vseh prihodnjih!”