Šport

Slovenska olimpijka pred novimi izzivi, smuči bo postavila v kot

Uredništvo , 13.02.20 ob 14:50

Ana Drev je danes na novinarski konferenci pred 56. Zlato lisico uradno naznanila, da je končala kariero profesionalne smučarke.

Slovenska alpska smučarka Ana Drev, ki si je lani januarja na treningu veleslaloma v Kronplatzu poškodovala desno koleno, strgala si je sprednjo križno vez, je danes na novinarski konferenci pred 56. Zlato lisico uradno naznanila, da je končala kariero profesionalne smučarke.

Nov korak na življenjski poti

»Danes sem sem prišla sporočit, da sem se odločila za nov korak na svoji življenjski poti. Upala sem, da bom to lahko sporočila doma na Štajerskem, a tako pač je,« je uvodoma dejala 34-letnica. »Mislim, da je dovolj in da so pred mano zdaj novi izzivi. Več kot deset let sem nastopala v svetovnem pokalu. Bile so dobre in slabe sezone, sezone, ko sem se poškodovala, ko sem se vračala po poškodbah,« se je Drevova spomnila svoje kariere.

Zadnjič se je poškodovala lani januarja. »Ta poškodba je bila res šok. Zelo težko mi je bilo vse predelati, kar se je zgodilo. Med uspešno rehabilitacijo je dozorelo to, da si želim aktivnega življenja tudi po koncu kariere. Vesela sem, da je rehabilitacija potekala tako, kot je, in počasi sem spoznala, da je to to,« je pojasnila Drevova. Dodala je, da bi tako odločitev najverjetneje sprejela tudi, če bi bila malo mlajša.

Dvakrat na odru za zmagovalke

Drevova je v svetovnem pokalu dvakrat stala na odru za zmagovalke. Obakrat je bila druga, januarja 2016 v Flachauu in pozneje še v domačem Mariboru, v obeh primerih pa je zaostala le za Nemko Viktorio Rebensburg. »Vesela sem, da sem v zadnjih letih nabrala svoje najboljše uvrstitve. Če bi lahko sama izbirala konec, bi si želela, da bi bilo drugače, a lani januarja sem se poškodovala in tako pač je,« je povedala zdaj že nekdanja slovenska smučarka. Dodala je, da se je hitro sprijaznila s koncem kariere in da je rehabilitacija potekala dobro, tako da nima težav z nobenim kolenom.

Pred njo le Svetova in Mazejeva

Tekmovalka, ki je bila večji del svoje kariere zapisana veleslalomu, je vpisala vsega skupaj petnajst uvrstitev med najboljših deset v svetovnem pokalu. Je pa zanimivo, da si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Več uvrstitev v najboljšo šesterico na ženskih veleslalomih za svetovni pokal imata le Mateja Svet (23) in Tina Maze (41).

Drevova je zadnji olimpijski nastop končala 2018 na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu z odstopom. Najboljši dosežek tekmovalke iz Šmartnega ob Paki na olimpijskih igrah tako ostaja deveto mesto z veleslaloma v Torinu leta 2006. Na svetovnih prvenstvih je najvišje posegla februarja 2017 v St. Moritzu, ko je bila na veleslalomu sedma, pred tem je leta 2013 na SP v Schladmingu osvojila deseto mesto.

Ob koncu pa seveda ni šlo brez zahvale vsem, ki so ji stali ob strani, tako družini kot vsem smučarskih delavcem ter seveda sotekmovalkam. »Zahvala tudi sotekmovalkam in verjamem, da bodo ti odnosi trajali veliko dlje kot moja kariera,« je prepričana Drevova.