Italijan Vincenzo Nibali na tretjem mestu skupno zaostaja eno minuto in 47 sekund. Poljak Rafal Majka je četrti z 2:35 minute zaostanka, peterico zaključuje Španec Mikel Landa s 3:15 minute zaostanka. Drugi slovenski junak Gira Jan Polanc je sedmi, za Ekvadorcem, ki si je rožnato majico prikolesaril v soboto, ima 4:12 minute zaostanka.

Roglič ni tako suveren

Prve resne gorske etape konec tedna so pokazale, da Roglič ni tako suveren, kot je marsikdo pričakoval po drugem kronometru pred osmimi dnevi, ko je imel precejšnjo prednost. Njegovi moštveni kolegi pri Jumbo-Vismi so v Alpah prehitro odpadli, vmes se je Zasavec zapletel še v besedni dvoboj z Nibalijem, ki mu je očital, da mu zgolj sledi.

Prav Nibali je pogosto poskušal, mu že v soboto ukradel nekaj sekund, v nedeljo je s Carapazom resno napadel in ob tem še izkoristil težave Rogliča v ključnih trenutkih etape, ko je moral zaradi tehnične okvare zamenjati kolo ter je ob spustu in lovu na tekmece še padel. Italijan in Ekvadorec se na tekmece nista ozirala, oddrvela sta proti cilju in nakazala, da bosta bržčas najresnejša tekmeca Rogliča v boju za končno zmago.

Prostora za napake več ni, jutri odločilna etapa

Na račun Rogliča gre zadnja etapa, kronometer v Veroni, v katerem je v primerjavi z Nibalijem in Carapazom veliko močnejši, a mora do Verone držati priključek z obema izvrstnima hribolazcema. Devetindvajsetletni Slovenec in tudi njegova ekipa prostora za napake nimajo več, če želi slovenski kolesar prihodnjo nedeljo stati na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Po današnjemu dnevu premora sledi zahtevna gorska etapa s tremi kategoriziranimi vzponi. Zaradi slabih vremenskih razmer kolesarjem sicer ne bo treba čez prelaz Gavia, a bodo vseeno v 194 kilometrih morali premagati 4800 višinskih metrov. Tudi sredina etapa bo zahtevna, končala se bo z zaključnim vzponom v Anterselvo.

“Šlo bo na sekunde”

V četrtek sledi 222 kilometrov dolga etapa, ko bodo zadnjič na letošnjem Giru slavo iskali sprinterji, nato sledita še dva dni premagovanja vzponov, ki bosta dala odgovor, kateri kolesarji se bodo v nedeljo v Veroni borili za prestižno končno zmago. Petkova etapa se bo končala z dobrih 13 kilometrov dolgim vzponom v San Martino di Castrozzo, sobotna s ciljem na Monte Aveno pa bo vsebovala pet vzponov.

“Težko je predvideti, koliko časa lahko pridobi v vožnji na čas, toda šlo bo na sekunde,” je prepričan Rogličev športni direktor Addy Engels, ki se je po nedeljski etapi posul s pepelom. “Po spustu, ob jezeru, smo mu dali nekaj bidonov. Potrebovali smo kratek postanek za lulanje. Ko smo sedli v avto, smo po radiu slišali, da potrebuje novo kolo. Zgodilo se je v najslabšem trenutku,” je pojasnil.

Nibali bo iskal zaveznike

Nibali je po nedeljski etapi Slovencu dal vedeti, da bo v gorah diktiral tempo, ob tem pa iskal zaveznike. “V zadnjem tednu je veliko vzponov, še veliko napadov bo. Ne samo od mene. Vsi morajo biti pripravljeni,” pravi Nibali, ki ima kot zaveznike v mislih Simona Yatesa, Mikela Lando, Miguela Angela Lopeza, Majko

STA