Šport

Roglič bo danes tudi uradno postal kralj dirke po Italiji

Uredništvo , 28.05.23 ob 07:09

V Rimu je danes na vrsti še formalnost in sprinterski obračun za zadnjo etapno zmago.

Roglič bo danes tudi uradno postal kralj dirke po Italiji

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo danes tudi uradno postal kralj dirke po Italiji. Največji korak k skupni zmagi je napravil v soboto, ko je slavil v vožnji na čas na Svete Višarje in ob tem oblekel rožnato majico vodilnega.

Četudi Rogličeva prednost pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) znaša vsega 14 sekund, je v Rimu danes na vrsti zgolj še formalnost in sprinterski obračun za zadnjo etapno zmago.

Slovenski as bo na odru poziral s preostalimi favoriti

Favoriti bodo tako ohranili razmerja v seštevku, tako da bo Roglič na odru za zmagovalce poziral ob drugouvrščenem Thomasu in tretjem Portugalcu Joau Almeidi (UAE Team Emirates).

“Lahko rečem, da je bila to dirka mojega življenja. Zagotovo sem užival. Ko sem se zbudil, sem premišljeval, da je popolnoma vseeno, ali zmagam ali izgubim, to je le ena številka. Pomembno je, da dam vse od sebe, da pokažem borbo in zaupanje. Vse sem dal na cesto in bilo je dovolj,” je v soboto po zadnjem kronometru na vrhu Višarij dejal 33-letni Kisovčan.

Ta je v karieri dobil že četrto tritedensko preizkušnjo. Trikrat je bil med letoma 2019 in 2021 najboljši še na dirki po Španiji. Skupaj ima Slovenija zdaj šest zmag na največjih pentljah, potem ko je Pogačar slavil še na Touru v letih 2020 in 2021.

Zadnja etapa po italijanski prestolnici bo dolga 126 km, start pa bo ob 15.30. Gira bo konec okoli 18.45, kasneje pa sledi še podelitev za najboljše. Najbolj nestrpno pričakovana bo prav tista za rožnato majico najboljšega, ki jo bo prejel Roglič.

STA