Danes je bilo pestro v Ljudskem vrtu, dopoldan so sporočili, da so podpisali pogodbo z nadarjenim Hrvatom Ivanom Brnićem, popoldan pa za domače ljubitelje še odmevnejši prestop, povratek Svena Šoštariča Kariča v vijoličasti dres.

20-letni hrvaški krilni napadalec prihaja iz nogometne šole Hajduka, kjer se je prebil tudi do dresa članskega moštva. Lansko poletje je zapustil Poljud, po učinkoviti sezoni na hrvaških drugoligaških igriščih pa bo kariero nadaljeval v vijoličastem dresu.

V mlajših selekcijah Hrvaške je zbral 29 nastopov, ob začetku novega poglavja je za klubsko spletno stran dejal: “Prvi vtisi so zelo dobri. Spoznal sem soigralce, strokovni štab, osebje v klubu in moram izraziti zadovoljstvo, da sem postal del takšnega kluba. Vem, da prihajam v najtrofejnejši in najboljši klub v Sloveniji. Ko sem izvedel, da je Maribor izrazil zanimanje zame, sem si še bolj podrobno ogledal vse zadeve. Čakamo še na vrnitev reprezentantov, zdaj bo vse podrejeno pripravam na otvoritev sezone z evropsko tekmo, sam pa sem pripravljen na naslednji korak v karieri. Prihajam z zmagovalno miselnostjo v klub, ki je vajen zmagovati. Upam in verjamem, da bo vse šlo po obojestranskih željah ter načrtih.”

Ivan Brnić. Foto: NK Maribor

“Odšla sta Ivanović in Alvir, morali smo se odzvati tudi na teh igralnih položajih. Pripeljali smo igralca z izkušnjami iz mlajših hrvaških reprezentančnih selekcij, enega najbolj izstopajočih posameznikov v drugi hrvaški ligi, ki so si ga želeli tudi nekateri večji klubi. Prepričal ga je naš projekt, klubske ambicije, predvsem pa spoznanje, kaj je Maribor. Z Ivanom smo dobili tehnično dovršenega igralca, konkretnega v zaključkih akcij, ki je lahko dodana vrednost v ofenzivnem delu, kjer je moštvo doživelo precej sprememb. Gre za zelo nadarjenega fanta, zato tudi dolgoročna, triletna pogodha. Ivan se je nogometno izšolal pri Hajduku, med iskanjem večjega števila minut v članskem nogometu odšel v Dugopolje, odigral odlično sezono v 2. HNL in verjamem, da bo uspešno pot nadaljeval tudi v Mariboru,” je odločitev pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Karič znova v Ljudskem vrtu

Sven Šoštarič Karič je podpisal pogodbo do leta 2025, so sporočili iz Maribora.

Foto: NK Maribor

Peta letošnja okrepitev je hkrati vrnitev otroka Maribora, za katerega pove Šuler, »da je bil čas, da se vrne domov,« in nadaljuje: “Zame je Sven najboljši branilec, ki smo ga lahko videli na našem nogometnem odru in prav je, da obleče dres Maribora. Prav tako pa ostaja tudi resen kandidat za reprezentančnega. Je naš, domač fant, ki dobro pozna okolje in klubski ustroj. Veseli me, da smo našli rešitev tudi z Domžalami in velja izpostaviti zelo zgledno, športno držo predstavnikov domžalskega kluba v pogajanjih. Kar smo želeli, smo z okrepitvijo konkurence v obrambi tudi dosegli. Čakata nas dve tekmovalni fronti, kasneje še tretja. Zato smo potrebovali novo rešitev. Svenova prednost je, da lahko igra na štoperskem položaju ali ob levi stranski črti. O njegovih kvalitetah je brezpredmetno govoriti, lahko rečemo, da gre za okrepitev v pravem pomenu besede. Prisotna je bila tudi velika želja igralca, zato smo vse skupaj hitro in uspešno opravili. Poskrbeli smo za dopolnitev ekipe za evropske kvalifikacije in slovensko prvenstvo. Kot peti nov igralec za prenovljen vijol’čni projekt prinaša takojšnjo dodano vrednost in pomeni s triletno pogodbo naložbo za prihodnost, tudi za resnejši nogomet v Evropi.”

Doma je vedno najlepše. Sven Šoštarič Karič o vtisih ob vrnitvi v Ljudski vrt: “Po več kot petih letih se vračam domov, z res posebnimi, prijetnimi občutki. Cilji so visoki, tako moji kot klubski. Upam, da bom s svojimi dobrimi igrami zadovoljil pričakovanja kluba in navijačev, hkrati pa tudi svoja. Vračam se s pridobljenimi koristnimi izkušnjami. Odločitev, da sem sprejel izziv v Angliji in takrat odšel iz Maribora, ocenjujem kot pravilno. Spoznal sem, kako zadeve potekajo v tujini, kako je igrati, ko so na nasprotni strani zelo hitri igralci na višjem nivoju. Sledilo je dragoceno nabiranje izkušenj v članskem nogometu v Domžalah, zdaj pa sem pripravljen izpolniti zahteve Maribora in verjamem, da lahko pokažem, kar zmorem.”

Za prve članske nastope v vijoličastem si je izbral dres s št. 25, moštvu se bo priključil v torek, ko se bodo nadaljevale aktivnosti v Ljudskem vrtu.

“Novo zgodbo tudi uradno začenjam v torek, s pravo miselnostjo in velikim motivom. Dodatnega časa za prilagajanje ne bom potreboval. V Mariboru smo že v mlajših selekcijah vedeli, da velja pravilo: napad na prvaka in na pokalno trofejo. Veseli me, da se priključujem prvakom, v evropskih kvalifikacijah je z dobrimi igrami in z nekaj sreče marsikaj mogoče, lahko presenetimo. Nov sistem tekmovanja nam omogoča še nekaj več možnosti, da se uspešno predstavimo na mednarodnem prizorišču. Bo pa najbolj pomembno, da bomo v pravi podobi že na otvoritvi sezone.”