Do srede popoldan Maribor ni bil več prvi na lestvici. Prehitel ga je Koper, znova ujela Mura. Ampak nato je prišla tekma v Celju. Štajerski derbi. Pri še aktualnih državnih prvakih, kjer so Mariborčani lani izgubili obe tekmi. In tudi letos je v remiju v Ljudskem vrtu (2:2) kazalo, da utegnejo biti štajerski derbiji po novem (pre)veliki zalogaj za vijoličaste. Povrhu je Celje začelo obračati sezono: tri tekme brez prejetega gola, dve zaporedni zmagi. Ne več. Maribor je odigral svojo najbrž najboljšo tekmo v letošnji sezoni. S premešano ekipo. Drugačnim sistemom. Dva gola je dosegel Aljoša Matko, na komaj četrti tekmi, ki jo je začel.

Mauro Camoranesi je pokazal, kaj želi. In tudi dokazal. Drugič letos, prvič po debelem mesecu dni v Novi Gorici, Maribor na tekmi ni prejel zadetka. In igra, kakor igrajo moštva na vrhu lestvice. Vsili, da naivne zadetke raje po novem prejemajo drugi. Vratarju Ažbetu Jugu, mimogrede, nismo dali ocene. Ni imel dela. »Popolni nadzor,« je bil zadovoljen Camoranesi.

Kronaveter začel na klopi

Če smo se pred štajerskim derbijem, ki je zgodovinsko sicer izrazito na strani Maribora v dvoboju klubov, ki sta še edina ves čas v prvi ligi, spraševali, kako bo šlo vijoličastim proti ekipi v vzponu, je bilo spraševanje zaman. Četrta zmaga v nizu po zmagah proti Aluminiju, Domžalah in Bravu je pokazala, da moštva iz spodnjega dela lestvice pač takemu Mariboru, širokemu, konkrenemu in ekipnemu, ne morejo do živega.

 Za dve menjavi je bilo pričakovano, da se bo Camoranesi odločil zanju. Felipe Santos namesto načetega Denisa Klinarja in Alexandru Cretu namesto kaznovanega Blaža Vrhovca. Je pa presenetil, da je na klopi pustil Roka Kronavetra, potem ko se je tako dobro ujel z Janom Mlakarjem in Rudijem Požegom Vancašem. Trojček, ki melje tekmece. Ampak z menjavo je zadel.

Priložnost je namreč četrtič v prvi postavi dobil Aljoša Matko. In zadel. Tretji in četrti letošnji gol. Toda nemara je še bolj presenetila postavitev, saj se je Camoranesi raje odločil, da bo proti Celju, ki živi za in od protinapadov, postavil štiri v obrambo ter postavil moštvo v 4-3-3. In zmlel kakršne koli upe, da bi ponavljali veselje lanske šampionske sezone.

Dinamičen začetek in iznajdljiv gol

Celjani so krenili z visokim pritiskom. Za kakšno minuto, po kateri je nato Maribor (pre)hitro zapravil dve dobri situaciji. Mićo Kuzmanović je podcenil željo Jana Mlakarja, ki pa se z darilom ni znašel, ko je krenil proti golu, Jan Repas pa je dobil naporno, toda sijajno podajo Žana Kolmaniča, ampak sam, tako da je nastreljal naravnost v vratarja Matjaža Rozmana.

Ni bilo še pet minut, pa bi lahko bilo že 1:2, ampak je ostalo 0:0, ker je bil tudi Roman Bezjak na drugi strani zelo nezbran v redki celjski priložnosti. Niti po tem se ni umirilo in prvi gol je padel že pred 15. minuto. Rudi Požeg Vancaš je po odbitku prvega strela močno pomeril, Rozman je žogo odbil visoko v zrak. In nato se je razkrilo, kje imajo Celjani hude težave pri branjenju naslova: Josip Čalušić, Žan Zaletel in Dušan Stojinović so zgrešili kar tri skoke. Mlakar je priboril ravno toliko prostora, da je do žoge iznajdljivo prišel Aljoša Matko in zabil enega tistih zadetkov, kjer šteje zgolj in samo odločnost. Fant za take gole.

Udobno počutje ob vodstvu

Ker ni pretirano pogosto, da Maribor povede, je toliko bolj štela reakcija po vodstvu. Filip Dangubić je ob komunikacijskem šumu Ilije Martinovića in Špira Peričića prišel do strela, vendar pomeril mimo gola Ažbeta Juga. Sicer pa so Celjani kljub zaostanku pomaknili nazaj, kar je bila preoptimistična taktika za tako razpoložen Maribor. In tudi stabilen, najsi so Celjani skušali pritiskati preko sredine, poti skozi niso našli. Da, Maribor se je dobro počutil. Zelo. Še več, Mlakar je bil blizu 0:2, ko se je za spremembo izkazal Rozman. »Napadamo, malo bolj sigurni moramo biti v zadnji fazi, zadnji pas še izboljšamo in bomo zabili še več golov,« je bil ob polčasu pred kamerami Televizije Slovenija za nadaljevanje prepričan Matko.

Drugi gol: copy-paste prvega

In imel je prav, le da Maribor sploh niti ni potreboval zadnje podaje. Vsaj ne takšne, s katero bi izigrali Celjane. Vijoličasti so igrali zelo potrpežljivo in preudarno, nato pa dočakali in še enkrat izkoristili napako zasanjane celjske obrambe. Drugi gol je bil skoraj »copy-paste« prvega: Požeg Vancaš je po slabem izbijanju Kuzmanovića močno pomeril, Rozman pa strela ni znal drugače ukrotiti, kakor da ga je odbil. Mlakar je, sicer pri strelu na meji prepovedanega položaja, šel po odbitek, Celjani niso reagirali in podal do Matka, ki je žogo mojstrsko, elegantno, skoraj nesramno s peto (!) pospravil v gol. Mimo nemočnih Celjanov. Dušan Kosić, trener Celja, je to pripisal sreči,

 Tokrat je Camoranesiju uspelo pravočasno umiriti tekmo, čeprav se je Maribor že skoraj poigraval s Celjani. Tranzicija je povsem onemogočala grofe, ki so se mučili tako v napadu kot obrambi, kar samo kaže na to, kako se prijemajo Camoranesijeve ideje.

Menjave izkušenih dotokle za gladko zmago

S trojno menjavo je zaupal izkušnjam Marcosa Tavaresa, Reneja Miheliča in Jasmina Mešanovića, nato pa še deset minut kasneje Amirja Derviševića in Mitje Vilerja. Tvegano, glede nato, kako malo minutažo je peterica z izjemo Tavaresa nabrala letos, toda v ritmu treh tekem v enem tednu je bila to smela in tudi na koncu zelo učinkovita odločitev.

Tavares je imel priložnost, kakršne Celjani niso imeli, ko so še kar čakali in čakali na prvi strel v okvir. Zaman. »Mislim, da zdaj zgledamo dobro. Popravili smo fazo obrambe, tudi v napadu smo boljši, vse štima. Ne prejemamo naivnih zadetkov. Če prvi zadanemo, težko je proti nam obrniti rezultat,« je bil vesel Požeg Vancaš.

Celje – Maribor 0:2 (0:1)

Strelec: 0:1 Matko (14.), 0:2 Matko (58.)

  1. krog PLTS. Stadion Z’Dežele v Celju, brez gledalcev. Vreme hladno, igrišče solidno. Sodnik Andrej Žnidaršič 6 (Kranj); rumeni karton: Benedičič, Božić; Mlakar.

Celje: Rozman 6, Kadušić 5, Stojinović 6, Čalušić 5, Brecl 5, Zaletel 5, Benedičič 6 (od 62. Novak 6), Kuzmanović 5 (od 62. Vrbanec 6), Bezjak 6 (od 70. Kljun -), Božić 5, Dangubić 6; trener: Dušan Kosič 6.

Maribor: Jug -, Felipe Santos 6, Martinović 6, Peričić 7, Kolmanič 7 (od 79. Viler -), Pihler 7 (od 79. Dervišević -), Cretu 6, Repas 7 (od 71. Mihelič 6), Požeg Vancaš 7 (od 71. Mešanović 6), Matko 8, Mlakar 7 (od 71. Tavares 7); trener: Mauro Camoranesi 7.

Igralec tekme: Aljoša Matko (Maribor).