Pet let je postalo šest. Maribor, ki je izgubil proti Domžalam v četrtfinalni tekmi pokala Slovenije (1:2), bo še šesto leto zapored ostal brez pokalne lovorike. In še drugič v zadnjih treh letih že takoj na prvi oviri. Radovan Karanović, ki še ni dočakal uradne usode, je dočakal prvo konkretno tekmo. In dočakal tudi prvi poraz. In to trd poraz, nov izpad, ko gre za odločilne tekme.

V Ljudskem vrtu se zdaj bolj kot lovorike šteje izgubljene tekme na izpadanje. Finale z Olimpijo, Coleraine, Koper, Domžale… Nabira se serija obračunov, ko si Maribor želi, toda nima kvalitete in/ali pristopa, da bi kakorkoli status podkrepil na igrišču. In vse to še preden v borbi za vrh prvenstva v ponedeljek pride Koper. Ko bo znova vprašanje, kdo naj vodi vijoličaste in kaj ti dejansko zmorejo.

Maribor – Domžale 1:2 (0:1)

Strelca: 0:1 Ibričić (33.), 0:2 Georgijevič (70.), 1:2 Sellouki (90.)

Stadion: Ljudski vrt, 1.500 gledalcev

Vreme: hladno, vlažno; igrišče: mehko

Sodnik: Mihael Antič (Koper) – 6; rumeni karton: Repas, Martinović; Ibričić, Georgijevič; rdeči karton: Martinović (83.)

Bergsen prvič v golu 

Prvič sploh je na uradni tekmi priložnost dočakal Menno Bergsen, potem ko je Ažbe Jug branil na vseh tekmah v letošnji sezoni. Levo je v obrambi minutažo dobil vmes pozabljeni Vid Koderman, v osrčju obrambe je Ilija Martinović dobil priložnost, da še spomni nase. Če je Rok Kronaveter začel že v Sežani in to prvič po pol leta, je Rok Sirk v napadu šele četrtič začel tekmo. Vrnil se je v prvo postavo Nino Žugelj.

Maribor: Bergsen 5, Milec 4, Mitrović 5, Martinović 5, Koderman 5 (67. Sikošek), Vrhovec 5 (74. Makoumbou 6), Repas 5, Požeg Vancaš 5 (40. Šturm 5), Žugelj, Kronaveter 5 (74. Sellouki 7), Sirk 5 (67. Mudrinski 6). Pomočnik trenerja: Radovan Karanović 5.

Domžale: Mulalić 6, Žinič 6 (82. Dobrovoljc -), Vuklišević 6, Klemenčič 6, Šoštarič Karić 6, Alić, Husmani 6, Pišek 6, Jurilj 6, Ibričić 7, Georgijević 6. Trener: Dejan Djuranović 6.

Igralec tekme: Senijad Ibričić (Domžale)

Vijoličasti so krenili odprto in na polno. Brez kalkuliranja, pa čeprav je odločala zgolj ena tekma, ampak ker ni gola v gosteh, je taka igra bila smiselna. Domžale so delovale zelo presenečene, skoraj impresionirane. In se prvič s črte reševale po kotu, ko je po strelu z glavo Roka Kronavetra nato Senijad Ibričić izbijal iz črte. Le tri minute zatem je Blaž Vrhovec po kombiniranju v kazenskem prostoru Domžal nastavljeno žogo za las poslal čez gol. Da, igra Maribora je bila povezana, konkretna, dinamična, suverena. Ne pa tudi učinkovita. Kar se je izkazalo za usodno.

0:1: Ibričić šokiral Bergsna

Ker Maribor ni (zgodaj) zabil, se je zgodilo tisto, kar se je dogajalo na res pomembnih tekmah že Karanovićevim predhodnikom. Po nespretnem prekršku na robu kazenskega prostora, ampak precej z leve strani, je Senijad Ibričić pokazal, kaj še zna. In zna… O, ja. Dovolj, da je Menno Bergsen sicer iztegnil roko, toda bil neizkušeno prekratek. Ibričić je dvignil roko, češ, evo, še sem dober. Dovolj za Bergsna, gotovo.

Mariboru ni šlo na roko, da so Domžale začele igrati trdo. Ne zato, ker bi igrale pretrdo, ampak ker so vijoličasti pristali na točno takšno igro. Raztrgano. To je pomendralo začrtane plane, Karanović pa ni našel načina, kako se znajti v povsem drugačni tekmi – in zaostanku. Za nameček je moral iz igre še pred polčasom zaradi poškodbe Rudi Požeg Vancaš, namesto njega je vstopil Danijel Šturm. Do polčasa so vijoličasti grizli, našli pa le eno situacijo za Žuglja, ki pa je zelo, zelo slabo zadel žogo.

Vratnica Kodermana, gol Georgijeviča

Mariboru ni preostalo drugega, kot da tudi v nadaljevanju takoj pritisne. S tem, kar pač ima. In upal, da bodo Domžale pustile ali dovolile ravno dovolj. In so: v 63. minuti je Vid Koderman dobil odbitek, odloženo žogo, globoko v kazenskem prostoru. Pritekel je silovito, naciljal žogo in zadel – vratnico.

Tudi tribune so kričale Karanoviću, naj vendarle menja. A že tako nima velike izbire, pri zgolj sedmerici na klopi pa še toliko manj. Poslal je v igro Ognjena Mudrinskega in Gregorja Sikoška, da bi vijoličasti imeli več moči v napadu in boljše predložke z leve. No, preden bi to sploh ugotovili, so Domžale že vodile z 0:2. Dolga akcija, predložek, zmeda, odbitek, roka in Dejan Georgijević.

Martinović izključen, Sellouki znižal

Kar mora najbolj skrbeti, je prvotna medla reakcija po drugem golu. Edini, ki je šel brezkompromisno, je bil Ilija Martinović. Kako? Tako da je zaradi prepiranja dobil drugi rumeni karton in kastriral možnosti Maribora, da bi morda vsaj znižal prek prekinitve.

Prav Martinović je imel močen strel z glavo in nakazal, da bi se vijoličasti vsaj tako vrnili. In so se tudi brez njega, morda si zmorejo sami prizadejati več škode in se tako dvigniti. Tik pred iztekom rednega dela je Malik Sellouki pokazal, da vendarle nekaj nogometa zna. O, ja. Kakšen gol! Z razdalje, neubranljivo. Pozno, ampak ne prepozno, da ne bi Jan Repas dobil še zadnjo možnost za izenačenje. Zelo od daleč, zelo pobožno. In mimo gola. Toda niti to ni bila sklepna, zadnja zadnja priložnos. Kot. Bergsen pred gol. In žoga na glavo Ninu Žuglju. Sam. Močen strel. V tla. In odbitek. Čez gol. Adijo podaljški, nasvidenje pokal. 

Spet vrgli pokal pod avtobus

Pozno, prepozno. Delovalo je kot upanje, ampak ravno v tem je težava. Maribor je šel na koncu na glavo, da bi nekako prilezel – do podaljškov. Maribor je pa dejansko ob takem poteku tekme znova vrgel pokal pod avtobus. Ko je štelo – in lovorike v Ljudskem vrtu vedno štejejo -, so ugotovili, kako opazno ozek kader imajo.  Znova. In da se eksperimenti z večimi menjavami igralcev, ki komaj nabirajo minute, ne izide.

Karanović je tako ugotovil, kar je že znano. Večini. Le da tega, kar je očitno, še ne vedo v klubu samem. Če je Marko Šuler trdil, da verjame, kako ima Maribor najboljšo ekipo v ligi (veljati mora tudi za pokal, kjer ni bilo v četrtfinalu več drugoligašev), potem ima zdaj svoj odgovor. Maribor nima ekipe, ki bi, kadar gre “res zares”, znala vnovčiti to svojo domnevno najboljšo kvaliteto. Tekme, ko gre na izpadanje in Maribor izpade, se zdaj že dolgo vlečejo. Od finala pokala z Olimpijo, izpada s Coleraineom, pokalna izpada s Koprom in zdaj še Domžalami na prvi stopnički…