Maribor je v Sežani pri Taboru minimalno zmagal (0:1). V trdi tekmi, kjer je žoga večino časa zelo trpela, je odločila ena enajstmetrovka. Pa še ta je bila… Nerodno storjena. Ampak Maribor je to moral vzeti, drugače gola ni znal zabiti. Ena vratnica (Marko Alvir), en zicer z glavo (Blaž Vrhovec), nič od tega ne v mrežo. Zato so vijoličasti morali vzeti karkoli.

Edina res kvalitetna stvar je bila enajstmetrovka Roka Kronavetra. Pol leta je čakal, da bo znova začel. Ko je dočakal, je silovito zabil iz bele točke. In prav točke so edino vredno na tej tekmi. Vijoličasti so zdaj na tretjem mestu, imajo 24 točk. Pred njimi sta Olimpija (26) in vodilni Koper (27). Prav s Koprčani bodo v ponedeljek, 1. novembra, v Ljudskem vrtu igrali vijoličasti. A pred tem v četrtek še četrtfinale pokala z Domžalami.

Eksperiment na desni – kratek

Karanovićeva osnova ideja, kot je rekel, je stabilna obramba. Vsekakor mu to uspeva, na njegovi peti tekmi je Ažbe Jug še četrtič ohranil mrežo nedotaknjeno. In iz te je izhajal v Sežani, saj še naprej zaupa osrednjemu branilskemu paru Robert Voloder – Nemanja Mitrović, na levi strani je Gregor Sikošek suveren, zato pa je na desni prišlo do eksperimenta. Mirko Mutavčić je začel na desni strani obrambe, pred njim pa Martin Milec, ki na tej poziciji pri Mariboru praktično ne igra.

Tabor – Maribor 0:1 (0:0)

Strelec: 0:1 Kronaveter (61. iz 11m)

Stadion: Rajko Štolfa, 300 gledalcev

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci); rumeni karton: Jug; Tolić, Bongongui, Mavretič.

Razlog? Prvi odsotnost Nina Žuglja, ki pa je sam komaj vstopil proti Radomljam, ko je prvič začel Malik Sellouki. Izplen? Ni se proslavil, očitno niti toliko ne, da bi dobil prednost pred Milcem, ki je na tej poziciji igral še za – Aluminij. Toda eksperiment je trajal dobrih 20 minut, saj je Mutavčić moral iz igre po poškodbi zadnje stegenske mišice. Tako je vstopil Sellouki.

Levo priložnosti prvič v postavi ni dobil Rudi Požeg Vancaš, tja je šel Marko Alvir, v sredini pa je začel Antoine Makoumbou, ki je prišel prav iz Tabora. V napadu zaupanje še vedno uživa Ognjen Mudrinski. Največje presenečenje pa je začetek Roka Kronavetra. V prvi postavi ni začel od zlogasnega aprilskega izpada v pokalu!

Tabor Sežana: Koprivec, Salkić, Briški, Nemanič, Kosi, Mihaljević, Grobry, Mavretič (89. Seliškar), Tolić (62. Fahd), Bongongui (68. Kljun), Stančič. Trener: Dušan Kosić.

Maribor: Jug, Mutavčić (22. Sellouki), Mitrović, Voloder, Sikošek, Vrhovec, Makoumbou, Milec, Alvir (68. Požeg Vancaš), Kronaveter (80. Repas), Mudrinski (80. Sirk). Pomočnik trenerja: Radovan Karanović.

Vrhovec neoviran z glavo čez gol

Maribor je začel, kakor v Sežani pač začenja. Suvereno – do prve napake. Ampak tokrat to ni bilo usodno, čeprav se še vedno čuti, kot da bi nad vijoličastimi visel nekakšen urok. Vijoličasti do 15. minute redno prihajajo vsaj do enega strela, prvi je zvesto, abonmajsko, tradicionalno pripadel Mudrinskemu. Tako njegov kot Kronavetrov strel nista bila nevarna.

Tabor je bil tisti, ki je imel sprva več žoge. Zvit Karanovićev poskus, da bi Taboru vsilil prav njihov način igre. Taktični bumerang. V občasno raztrgani tekmi je Maribor imel po prvem kotu sijajno situacijo, a je Blaž Vrhovec meril z glavo čez gol. In se nato prijel – za glavo. Upravičeno, bil je povsem sam na petih metrov. Poceni zapravljeno in prelahko. Sploh za tako tekmo.

Vratnica Alvirja

Čeprav niso imeli posesti (58:42 po pol ure), so imeli prvo res dobro akcijo. Ko je Tabor za hip pustil prostor na desni, je Marko Alvir krenil sam, dolgo je imel žogo, si pripravil akcijo in pomeril. Mimo Jana Koprivca, toda v – vratnico. Odbitek je dobil Mudrinski, ki pa se je zapletel.

Tabor je želel pretiti iz prekinitev, smiselno glede na izjemno vetrovne razmere. Najbližje resni akciji so prišli proti koncu polčasa, ko je Rodrigo Bongongui pomeril po odbitku iz roba kazenskega prostora. Ampak daleč mimo gola. Vseeno pa je Tabor znova pokazal, koliko agilnejši in hitrejši so zlasti na svojem igrišču. Maribor je namreč v prvem delu po nekaj naletih večinoma deloval zaspano, počasno, preveč rigidno. “Na tem igrišču je pomembna druga žoga,” je ob polčasu za Sportklub povedal Blaž Vrhovec, poudaril, da se od lepote ne bo umiralo in da so zapravili dva zicerja.

Kronaveter vzel nerodnost Bongonguija

V nadaljevanju ni bilo veliko sprememb, kar zadeva igro. Raztrgano z veliko napačnimi podajami. In napakami tudi v obrambi, tako je Nemanja Mitrović storil že drugo in ponudil Taboru veliko priložnost, vendar je Bongongui meril v krajši kot in zgrešil.

Da bodo napake morda odločilne, se je pokazalo po uri igre, ko je Bongongui spotaknil Mudrinskega. Nerodno, nespretno, toda Mertik je pokazal na belo točko. Žogo je vzel Rok Kronaveter in silovito pomeril v levi zgornji kot Koprivčevega gola. Prvi gol Kronavetra v sezoni. Dušan Kosić je reagiral in opravil menjavo, da bi našel luknje vijoličastih.

No, najti je bilo težko karkoli, ker je kvaliteta nogometa padla na… Golo bitko za preživetje. Nabijanje in čakanje na nove napake. Ampak takšne, iz katerih bi lahko moštvi kaj iztržili. Nista. Tabor je še najbolj računal na Mertika in ekipo, vendar je bil sodnik neusmiljen. Maribor je čvrsto postavljal blok, le po svoji desni so nekoliko trpeli, toda Tabor je ekipa, ki le pokvari igro, ne zna pa vijoličastim več jemati točk.