Maribor je v letošnji evropski sezoni v prvem krogu kvalifikacij lige prvakov izločil Šahtjor Soligorsk, v drugem pa izpadel proti Šerifu iz Tiraspola ter se tako preselil v kvalifikacije evropske lige. Jutri jih čaka obračun proti prvaku Finske, tekma se bo v Ljudskem vrtu začela ob 20 uri in 15 minut.

“Na tekmo se pripravljamo z veliko motivacije, jutri se pred našo publiko enostavno moramo predstaviti v dobri luči. Pričakujem pravi odnos igralcev, gremo na zmago za čim boljše izhodišče pred povratno tekmo,” je uvodoma dejal glavni trener Maribora Radovan Karanović.

V ekipo se vrača Marko Božić, prav tako bo v kadru že novi igralec Marin Laušić, medtem ko Rok Sirk (še) ne bo pripravljen za prvo tekmo proti ekipi iz prestolnice Finske.

“Gre za tipično skandinavsko ekipo, ki je zelo dinamična, poskušajo igrati z veliko globinskimi podajami. Rezultat proti Viktoriji po mojem mnenju ni bil realen. Po kvaliteti gre vsekakor za boljšo ekipo. V kolikor želimo iztržiti pravi rezultat, moramo vstopiti maksimalno v tekmo.”

Glavni trener NK Maribor Radovan Karanović. Foto: Maribor24.si

Nogometaši Maribora so obe prvi evropski tekmi končali brez zadetkov, na vprašanje, če bi tudi to tokrat zadovoljilo Vijoličaste, je Karanović odgovoril. “Evropska srečanja se igrajo na dve tekmi, zagotovo je pomembno iti na povratno tekmo z dobrim izhodiščnim položajem. Dejstvo je tudi, da nas tokrat na povratni tekmi čakajo nekoliko drugačni pogoji kot na prejšnjih dveh tekmah.”

O željah in kakšen bo Maribor je Karanović dodal: “Želimo biti konkretnejši v fazi napada, kontrolirati srečanje in držati posest žoge. Ne moremo reči, da smo zadovoljni, s tem, kar smo prikazali v napadu v zadnjih tekmah. Moramo biti bolj direktni proti golu, a hkrati pozorni in ne zdivjati.”

Karanović ne želi videti negativne energije

V Ljudskem vrtu je v zadnjem času veliko sprememb , ki vsekakor otežujejo delo, predvsem v uigranosti ekipe. Ni lahko uskladiti vseh novih igralcev v ritmu sreda – sobota, saj ni veliko časa za ‘pravi trening’, obenem pa vsak nogometaš potrebuje tudi nekaj časa za prilagoditev.

“Najbolj pomembno je, da mi v klubu vemo, kje se nahajamo. Nemogoče je čez noč uskladiti vse stvari. Moja želja ni, da v vsaki tekmi postavimo na igrišče drugo ekipo. Trenutno smo v situaciji, kakršni smo, in se moramo rešiti na najboljši možen način. Ne želim videti negativne energije okrog nas. Vem, da bomo čez čas zgledali, kot moramo, zdaj pa preprosto ni veliko časa in stvari enostavno moramo reševati v hoji.”

Današnji trening v Ljudskem vrtu

Tekma proti HJK-jem je označena kot prva ključna. “Vemo, da gre za zelo pomembno tekmo. To ne pomeni, da smo prvenstvo dali na stranski tir, so stvari, ki se dogajajo, in realno je, da prihaja do vzponov in padcev.”

O zadnji pridobitvi, Marinu Laušiću, je Karanović dejal, da se je že po dveh treningih videlo, da “gre za fanta, ki ima veliko nogometnega znanja, tako kot pri ostalih, bo nekaj časa rabil za prilagajanje.”

V Ljudskem vrtu so sicer najprej poskušali najti rešitve znotraj svojega kadra. “Iskali smo rešitve znotraj ekipe, želeli smo ostati v svojem dvorišču, ampak zadeva je takšna, kot je. S tem živimo, enostavno moramo biti in ostati pozitivni ter narediti vse, da bomo uspešni.”

Za konec še dejstvo, da v slovenski ligi ni prave solidarnosti med klubi. Za primerjavo, hrvaški klubi, ki tekmujejo v evropskih kvalifikacijah, si redno prestavljajo prvenstvene tekme, takšne prakse v Sloveniji ni. Mariborčane med dvema tekmama s Finci čaka še večni derbi proti Olimpiji.

“Zagotovo bi nam situacija, v kateri se nahajamo kot še edini slovenski predstavnik v Evropi, koristila, da se lahko koncentriramo samo na evropske kvalifikacije. A po drugi strani, po pravici povedano, se nisem preveč ukvarjal s to temo, zato težko komentiram, kaj se dogaja v ozadju. Ne želimo kalkulirati, imamo dovolj drugih težav, na katere smo osredotočeni,” je za konec dejal 53-letni strateg.