Maribor se je v soboto z zmago v Celju (0:1) pobral. In to ravno še isti večer, ko je popoldan vodilnemu zdrsnilo Kopru pri Aluminiju (1:1). Kakšno razliko lahko naredita dva vikenda. Zdaj je Maribor le točko za Koprom. Ja, so tekme, ko res šteje samo rezultat. Ko cilj treh točk poveličuje vse. Pod Radovanom Karanovićem je po (drugem) porazu še drugič takoj sledila (sedma) zmaga.

Prvič je po trpkem pokalnem porazu z Domžalami (1:2) v ligi zgovorno padel Koper (2:0), ko je Maribor prišel k vrhu. Zdaj je po nemočnem nedeljskem porazu z Muro (3:1) na štajerskem derbiju proti izgubljenem in nepovezanem Celju zadostoval »spreten« gol Ognjena Mudrinskega. Dvanajsta tekma, sedmi gol. Začetek novega niza, tako zanj kot za ekipo? Mura je prekinila niz petih zmag, šestih tekem brez prejetega gola, osem tekem neporaženosti in treh zaporednih tekem, ko je Mudrinski zabil.

Šturm prvič pod Karanovićem

Ampak Maribor bi ne samo lahko, ampak moral dokončati tekmeca prej. Priložnosti je imel več kot dovolj. Dva zicerja. Mudrinski se je sam čudil, kako ni premagal Matjaža Rozmana. Če mu je pa zabil »smešen« pol volej, pol lob. Bolj na občutek kot znanje. Potem pa ga je imel že na tleh in povsem sam pomeril v njegovo nogo.

Ogromno je slonelo na Danijelu Šturmu, ki je sploh prvič začel pod Karanovićem, ki mu je doslej namenil le 32 minut. Moral je, Nino Žugelj je odsoten. Skoraj vse akcije so šle po desni prek Štuma. Vsekakor je, če že, bolje podajal kot streljal. Tako pa so vijoličasti omogočil Celju upanje do konca, ki pa je bilo le to. Upanje. Ker je Ažbe Jug reševal in popravljal napake v obrambi, za katero so bili Celjani mestoma prehitri. Maribor je na tekmi naletel na tekmeca, ki ima še večje težave z realizacijo.

Na srečo niso bili kaznovani

»Ne morem reči, da smo odprli tekmo, kot smo si želeli, ampak smo vseeno hitro prišli do vodstva. Vseeno mislim, da smo skozi tekmo imeli več priložnosti in nadzorovali potek tekme. Je pa res, da je tudi Celje imelo svoji dve priložnosti. Na srečo nismo bili kaznovani,« je bil po tekmi iskren in tudi samokritičen Radovan Karanović. »Tisto, kar me veseli, je to, da smo po porazu v Murski Soboti prišli iz te tekme kot zmagovalci

Benedičič rasistično žalil Makombouja?
Po tekmi je bilo, kot poroča Ekipa24, napeto na hodniku pod tribuno. Marko Šuler naj bi na zagovor poklical celjskega igralca Žana Benedičiča, ki naj bi (na igrišču) rasistično žalil Antoineja Makoumbouja, vezista Maribora. »Nisem bil zraven, reakcija igralcev je bila noter (v tunelu),« je komentiral Karanović. »Dokler ne slišim, kaj se je dogajalo, ne bom govoril na pamet. Sigurno pa to ne sodi ne na tekmo ne v obnašanje.«

Tekma v Celju je bila – ob tem, da je bilo zelo mrzlo in vetrovno ter zaradi sodnika negotovo, ko gre za sporni odločitvi – čudna. Že zaradi postave, saj Rok Kronaveter in Šturm redko začenjata tekme. Znova se je pokazalo, zakaj. »V igro pošiljam tiste, ki so pripravljeni pomagati je povedal Karanović.

V igri je bilo kar nekaj nihanj v igri, netočnih podaj in omogočanja Celju, zlasti Ivanu Božiću in Jakobsenu, da so prelahko prihajali do priložnosti. »Tudi jaz nisem bil zadovoljen z odzivom vseh. Dejansko imamo takšne in drugačne težave: od bolezni do poškodb. Krpam, ampak hvala bogu, da nam gre.«

Potrebujejo preveč priložnosti

Zaenkrat gre, ampak na tekmah proti moštvom, kot je Celje. Simon Sešlar je sprva dobro nadomestil Agrona Šaljo, a zdaj padel v niz treh porazov, Celje pa je daleč že od sredine lestvice, kaj šele boja za Evropo. Moštvo deluje razbito, nepovezano in daleč od pričakovanj glede na vložke ruskih lastnikov.

Ampak tekma v Celju je tudi pokazala, kje Mariboru zmanjka proti Muri in Olimpiji. »Pri 0:0 smo že v Murski Soboti imeli dve stoodstotni priložnosti, pa nismo zadeli. Res je, da je tu kar nekaj fantov, ki se dokazujejo, ampak potrebujemo ogromno ‘šans’, da damo gol.«

Maribor v soboto čaka še zadnja tekma prvega dela prvenstva. V Ljudskem vrtu bodo ob 20.15 gostili Domžale. Na zadnjih štirih tekmah je Maribor slavil zgolj enkrat, še vedno pa je svež spomin na pokalni izpad v Ljudskem vrtu.