Šport

Janja Garnbret zmagala, Mia Krampl tretja v Džakarti

Uredništvo , 26.09.22 ob 16:39

Slovenci imajo zmagovalca sezone v težavnosti tako pri moških kot pri ženskah.

Janja Garnbret je sezono svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja sklenila na najboljši možni način, s prepričljivo zmago na finalni tekmi v Džakarti. Na zadnji tekmi v težavnosti v Indoneziji je Mia Krampl osvojila tretje mesto, Luka Potočar pa je pred tem s sedmim mestom osvojil naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti.

Slovenci imajo zmagovalca sezone v težavnosti tako pri moških kot pri ženskah. Janja Garnbret si je svoj deseti naslov skupne zmagovalke, petega v težavnosti zagotovila že predčasno na prejšnji tekmi v Edinburghu.

Potočar je postal tretji Slovenec med moški z naslovom skupnega zmagovalca, leta 2016 je to uspelo Domnu Škoficu v težavnosti, leta 2018 pa Jerneju Kruderju v balvanih. V finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je bila šesta. Milan Preskar je slovenske nastope zaokrožil na 21. mestu.

Garnbret se je zenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet

Za olimpijsko in šestkratno svetovno prvakinjo Janjo Garnbret je nova sezona tekmovalnih presežkov, v kateri je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, pet od tega v težavnosti. Na evropskem prvenstvu v Münchnu pa je postala trikratna evropska prvakinja v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji.

S skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone se je izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet. Kljub temu, da je načrt že uresničila, je nastopila tudi v Džakarti in z današnjo zmago dodala še češnjo na torti že tako sijajne sezone.

Garnbretova, tretja po polfinalu, je edina v finalu osvojila vrh smeri. Chaehyun Seo iz Južne Koreje je bila z višino 40 druga, Kramplova z višino 35+ pa tretja.

Na sporedu svetovnega pokala je le še tekma v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost v Morioki na Japonskem, od 20. do 22. oktobra.

STA