Luka Pintarič se je z nogometom aktivno pričel ukvarjati pri sedmih letih. Njegov oče, ki je prav tako bil nogometaš, ga je navdušil za ta šport. Svojo nogometno šolo je 29-letni Luka dal skozi pri NkK Železničar Maribor, ki je takrat veljal za eno izmed boljših nogometnih šol na našem območju. V članskem nogometu je hitro prestopil v Avstrijo, kjer je v nižjih ligah še danes aktiven nogometaš.

Pri 22. letih se je na pobudo trenutnega direktorja kluba Mateja Planinca, odločil za delo trenerja v NK Maribor Tabor. Prvotno je pričel kot trener vratarjev nato pa se je preusmeril v trenerja ekip. Istočasno je dokončal študij športnega treniranja, ter tako pridobil univerzitetno izobrazbo na področju nogometa. Trenutno ima nogometno licenco PRO, kot sam pravi, pa želi čim hitreje opraviti najvišjo licenco UEFA PRO.

V NK Maribor Tabor je bil trener mnogih nižjih selekcij, sedaj je trener selekcije u15. Prav tako je vodja nogometne šole, kje skrbi za strokovno delo klubskih trenerjev z vizijo, da maksimalizirajo napredek vseh otrok v klubu, ki jih danes šteje več kot 400.

Za Vami je uspešno izpeljan prvi Ajzpon Cup?

“Tako je. Pričeli smo z idejo, da na našem območju manjka odlično organiziran nogometni turnir za mlajše selekcije. Turnir smo nostalgično poimenovali Ajnpon Cup. Glede na to, da smo takšen dogodek organizirali prvič, smo z odzivom okolice in prisotnih zelo zadovoljni.

Foto: Filip Džeba / Maribor24.si

Želja za prihodnost turnirja je, da se le-ta razširi na več dni, kjer bi lahko tudi športni turizem Mestne občine Maribor odigral svojo vlogo. Prav tako želimo vsako leto širiti število klubov, ki pridejo na naš turnir.”

Koliko otrok oziroma selekcij štejete danes Tabor in koliko trenerjev skrbi za njih?

“Model nogometne šole ima tri sekcije, to so: Tekmovalna sekcija, razvojna sekcija ter sekcija dekliškega nogometa. Skupno imamo 19 mladinskih selekcij ter člansko ekipo. Za njih skrbi na dnevni bazi 20 izobraženih trenerjev, 2 trenerja vratarjev ter 2 kondicijska trenerja. Za večplastno delovanje vseh teh sekcij smo zadolženi jaz, direktor kluba Matej Planinc ter športni direktor Stavre Davidovski.”

Kako ste zadovoljni s pogoji, ki jih imate na Taboru?

“Glede na vseslovensko problematiko športnih objektov moramo biti zadovoljni s številom igrišč, ki jih imamo na razpolago. Imamo tri velika igrišča z naravno travo, 1 veliko igrišče z umetno travo ter 1 majhno igrišče z umetno travo. Klub prav tako najema prostore bližnjega fitnes centra NoLimitTrainigCentra, kjer skrbimo za razvijanje gibalne vsestranosti pri mlajših, kot tudi fizičnih spodobnosti pri starejših.

Najbolj seveda pogrešamo tribuno na glavnem igrišču, ki je bila v načrtih MOM, vendar očitno nebo izvedena. Prav tako imamo probleme z garderobami, kjer jih enostavno nimamo dovolj glede na število otrok. Torej se morajo nekateri otroci preoblačiti v za to namenjenih kontejnerih.”

Kako je s pogoji v zimskem času ?

“V zimskem času, se srečujemo s prostorsko stisko. V kolikor nam vreme služi, uporabljamo umetno travo. Definitivno pa je želja, da se za najmlajše poišče telovadnica, kjer bi se skrili pred mrazom, vendar je to v zadnjih letih misija nemogoče.”

Vidim da delate s fanti tudi v fitnesu. Kje to trenirate, kako to poteka?

“Kot že povedano, vse selekcije tekmovalne sekcije kluba trenirajo v fitnesu oz. telovadnici v prostorih NoLimitTrainingCenta, ki se nahaja na Preradovičevi ulici 22.

V selekcijah u9, u10, u11 skrbimo za razvoj gibalne vsestranosti ter osnovnih gibalnih vzorcev. V selekcijah u12, u13, u14 pripravljamo fante na trening za moč, ki jo bolj intenzivno izvajamo s fanti selekcij u15, u17 in u19. Tako se želimo približati najboljšim klubom v regiji.”

Kakšne so članske ambicije ?

Člani so v uvodni sezoni že pokazali, da lahko dosegajo izjemne rezultate, ki jih deloma tudi kažejo v letošnji sezoni. Cilji kluba so visoki, pred tem ne bežimo. Cilj je čim hitreje ekipo pripeljati v tretji rang tekmovanja ter v doglednem času na Tabor pripeljati 2. slovensko nogometno ligo.

Seveda stremimo k viziji, da v članski ekipi igrajo igralci, ki so produkti naše nogometne šole.

Sodelujete tudi z drugimi klubi.

“Sodelujemo z nekaterimi klubi, katerim pomagamo strokovno kot tudi igralsko. Moram priznati, takšna sodelovanja so lahko ključ do uspeha v mestih, kjer je število kvalitetnih igralcev omejeno. Moja osebna želja, na kateri tudi porabim veliko prostega časa je, da se klubi v mestu Maribor združijo pod isto vizijo, kar se tiče nogometnih šol ter izdelave talentov.

Žal se soočamo s kruto realnostjo, kjer je Nk Maribor izgubil primat kot najboljša nogometna šola v Sloveniji. Ta primat so v Kadetski in Mladinski ligi prevzeli klubi iz Ljubljanskega območja. Prav tako se pojavlja odhod visoko kvalitetnih igralcev iz območja Maribora v druge klube (Nk Aluminij Kidričevno, NŠ Mura ipd…). Menim, da prav zaradi pomanjkanja sodelovanja med klubi.

Konkretno, kakšno je sodelovanje z NK Maribor ?

Za enkrat ne bi rad preveč komentiral te tematike. Recimo le, da smo na samem repu klubov z katerimi želi Nk Maribor sodelovati. Ali je to nevoščljivost, strah ali pa strokovna odločitev kluba. 

Kako komentirate dejstvo, da v Mariboru ne uspemo imeti dva prvoligaša oziroma enega stabilnega drugoligaša?

Uporabil bom eno besedo sramotno. Glede na to, da smo drugo največje mesto, po mnenju večine smo največje nogometno mesto, je to žal edina beseda, ki jo lahko uporabim. Problem je, ker ni skupne vizije. Saj pomaga športna zveza Maribor preko razpisov ipd.., vendar je premalo želje ter vključenosti ostalih, sploh kaj se tiče sponzorjev in pomaganja financiranja ustroja kluba. Zaradi vlaganj in vizije, lahko v prvi in drugi Slovenski ligi igrajo klubi, ki prihajajo iz malih občin. Samo zato, ker za njimi stojijo posamezniki, ki pomagajo voditi klube k boljši prihodnosti.

Če v Mestni občini Maribor ne moremo pripeljati dva kluba na najvišji nivo, potem imamo resen problem.

Kako gledate v prihodnost?

“V prihodnost gledamo zelo optimistično. V klubu vedno dodajamo stvari, posodabljamo učne načrte in res vlagamo v klub ogromno kluba in energije. Zase pravim da imam dva otroka: prelepo hči Isabello ter Nogometni klub Nk Maribor Tabor. Tako sem predan svojemu delu.

osebni arhiv Luke Pintariča.

Za vse potrebujemo čas, vendar z reorganizacijo delovanja kluba, ki se je zgodila januarja 2022, smo začeli novo pot. Na tej poti imamo cilj, da v rokih štirih do šestih let igramo s selekcijami u15, u17 in u19 prvo slovensko ligo, ter s člani 2. ali 3. slovensko nogometno ligo.

Prav tako je velik cilj kluba omogočiti čim več posameznikom ukvarjanje z nogometom. Vsak otrok si zasluži igrati nogomet pod vodstvom izobraženih trenerjev, od te vizije ne bomo nikoli odstopali.

Moj cilj je, da v Mariboru skupaj poiščemo način, da znova pričnemo producirati nogometne talente. Ideja je še v povojih, vendar morda bi bilo pametno vse klube v Mariboru spraviti pod “isto streho” kar se tiče dela v nogometnih šolah.

Moralo bi se vedeti, kdo je najmočnejši klub, kdo drugi itd.. ter tako razporejati igralce in trenerje. Tako bi lahko na dolgi rok, vsi klubi imeli odlične pogoje, dovolj otrok itd.. Vendar tukaj more tudi Mestna občina Maribor priti nasproti s sofinanciranjem kadra ter izgradnjo infrastrukture, ki bi to omogočalo.