Slovenska košarkarska reprezentanca je vknjižila tretjo zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Pred razprodanimi Stožicami je pod taktirko Luke Dončića in Gorana Dragića premagala Hrvaško s 97:69 (33:8, 54:35, 76:51).

Za Slovenija je bila to predzadnja tekma v prvem delu kvalifikacij. V nedeljo jo čaka še gostovanje v Stockholmu, v drugem delu pa novih šest tekem z nasprotniki iz skupine D – Nemčija, Izrael, Poljska, Estonija. Na SP, ki bo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine drugega dela.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so v petih nastopih dvakrat premagali Hrvaško, enkrat Švedsko in dvakrat izgubili s Finsko. V skupini C zasedajo drugo mesto za Finsko, ki ima štiri zmage, glede na to, da se v drugi del prenašajo vsi izidi iz prvega dela, pa bo pomembna tudi nedeljska tekma ob 17. uri proti Švedski.

Goran Dragić je po koncu tekme ob skandiranju navijačev MVP, povedal: “Gremo po evropsko zlato.” Sprašujemo se ali to pomeni, da bo dres slovenske reprezentance nosil še na evropskem prvenstvu bo znano v naslednjih dneh. Na novinarski konferenci po tekmi je sicer povedal, da bo z reprezentanco zagotovo tudi na evropskem prvenstvu, a najverjetneje le v vlogi navijača. Ob tem pa dodal, da je današnja tekma v njem znova zbudila čustva, ki so ga preplavljala ob osvojenem naslovu leta 2017.

Za Gorana Dragića je bil to zadnji nastop v državnem dresu pred domačo publiko. Kapetan zlate reprezentance iz Istanbula 2017 je v slabih 22 minutah na parketu dosegel 19 točk (met 8:16), ob predstavitvi pred tekmo pa je bil s strani gledalcev nagrajen s stoječimi ovacijami.

Luka Dončić je za las zgrešil trojnega dvojčka – 21 točk, 10 podaj, 8 skokov, Mike Tobey se je izkazal s 16 točkami in 13 skoki, med strelce pa se je vpisalo še osem drugih slovenskih košarkarjev.