Šport

Bo Jan Oblak prenehal igrati za slovensko reprezentanco?

Uredništvo , 19.04.21 ob 17:09

Danes ponoči je 12 velikanov evropskega nogometa uradno potrdilo nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja – superlige. Odzivi so ostri in burni, obetajo se tudi sankcije.

Bo Jan Oblak prenehal igrati za slovensko reprezentanco?

Danes ponoči je 12 velikanov evropskega nogometa uradno potrdilo nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja – superlige. Ustanovitelji so Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz Real Madrida, podpredsednika pa prvi mož Juventusa Andrea Agnelli in eden od vodilnih mož Manchester Uniteda Joel Glazer. Tekmovanju, ki se bo “začelo v najkrajšem možnem času”, pa se bodo pridružili še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilu za javnost.

Ameriška investicijska banka JP Morgan je danes v elektronskem sporočilu za AFP potrdila, da bo financirala nastanek superlige.

“Lahko potrdim, da bomo financirali novo tekmovanje, a v tem trenutku ne moremo podati pojasnil,” citira AFP tiskovnega predstavnika ameriškega bančnega mogotca. Po poročanju številnih tujih medijev, med njimi je tudi Guardian, bodo klubi prejeli obljubljena sredstva, ko bo superliga tudi dejansko premagala vse ovire na poti do začetka tekmovanja.

Po poročanju dpa so ustanovni člani superlige že sprejeli pravne ukrepe, da bi preprečili vmešavanje Uefe in Fife v nastanek tekmovanja. To so v poslanih dokumentih na sedež Uefe in Fife že sporočili obema krovnima nogometnima zvezama, ki sta ostro kritizirali nastanek zaprtega klubskega tekmovanja na najvišji ravni.

Uefa odločno proti

Kot dodaja AFP so se velikani evropskega nogometa oziroma ustanovitelji superlige že zaščitili s pravnimi akti, obenem pa so pripravljeni pravico za “nemoteno ustanovitev tekmovanja” iskati na sodišču. Dokumentacijo so po pisanju AFP, ki je dobila vpogled v dokumentacijo, že predali pristojnim organom in sodiščem.

Listina je podpisana z imenom Družba evropske superlige (ESLC) in naslovljena na predsednika Uefe, Slovenca Aleksandra Čeferina, ter predsednika Fife Giannija Infantina. V njej je zapisan odziv na grožnje po sankcijah in prepovedjo nastopanja v vseh ostalih tekmovanjih pod okriljem Uefe in Fife za 12 klubov ustanoviteljev.

Uefa se je že v nedeljo zvečer odločno postavila proti ustanovitvi novega, zaprtega klubskega tekmovanja, nestrinjanje pa so izrazili tudi Fifa, visoki politični predstavniki, predstavniki navijačev, različne nogometne organizacije in vidni posamezniki iz sveta nogometa ter tudi Evropska komisija

Čeferin je nato še sporočil igralcem 12 klubov – od polnočne objave se ni javno ali na družbenih omrežjih oglasil niti en nogometaš iz vrst upornih klubov – jasen namen Uefe, da jim prepreči igranje za reprezentance, navaja MMC RTV.. “Igralcem, ki bodo igrali v Superligi, bo prepovedano zaigrati na svetovnem prvenstvu in evropskem prvenstvu. Ne bodo smeli igrati za svoje reprezentance.”

“Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti. Nikakor ne pride v poštev, da bo nogomet rezerviran za nekaj bogatih in vplivnih nogometnih klubov, ki želijo prekiniti vez z nacionalnimi zvezami,” je na Twitterju zapisal grški predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.