Pomurska zdravnica je pacientom z izvidom o protitelesih za 50 evrov izdajala potrdila o prebolevnosti, kar je neskladno z veljavnim odlokom.

Zdravnica koncesionarka je izdajala potrdila o prebolevnosti ob predložitvi potrdila o protitelesih.

V nasprotju z odlokom

Zdravnica koncesionarka pa je v pogovoru, ki smo ga opravili z njo, izjavila, da izdaja potrdila le na podlagi prisotnosti protiteles, kar je v nasprotju z odlokom o načinu priznavanja prebolevnosti v Sloveniji, poroča 24UR.

Protitelesa naj ne bi bila dober pokazatelj

Konec septembra je infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra opozoril, da določanje protiteles po okužbi z novim koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najnatančnejši Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke, poroča 24ur.com

Pred dnevi je Beovićeva v izjavi za javnost sicer potrdila, da za notranje poslovanje protitelesa, kot izpolnjevanje pogoja PCT upoštevajo v dveh sosednjih državah, pri nas pa naj ne bi vedeli, kje postaviti mejo za višino protirteles, ki bi zadostovala kot PCT pogoj.

Kot kaže gre za primer, ko stroka soglasja ne doseže.

“Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, ali je oseba zaščitena ali ne,”  še meni Tomažič. Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, ali se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažnim občutkom varnosti zaradi tovrstnih testov. Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je takrat dejala, da “zaščita po prebolelem covidu-19 velja nekje do šest mesecev, zato ta protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je nekdo zaščiten”.

Z zdravniške zbornice so o primeru povedali: “Zdravniška zbornica Slovenije je prejela prijavo v zadevi, o kateri nas sprašujete. Do zaključka postopkov na zbornici več informacij ne moremo podajati,” še poroča 24ur.com.