Izraz “jesenske počitnice” se v nekaterih regijah imenuje tudi “krompirjeve počitnice”, ampak zakaj? Najlažja razlaga je, da je jesen čas, ko se običajno pobira pridelek krompirja. V nekaterih državah, predvsem v evropskih podeželskih območjih, so te počitnice tradicionalno povezane s kmetijskimi opravili, kot je spravilo krompirja, zato se imenujejo “krompirjeve počitnice”. To je lokalna kulturna tradicija, ki se razlikuje od države do države.

Pri nas je to posebej zanimivo, ker ko so bili naše babice in dedki mladi, je za krompirjeve počitnice po navadi že snežilo. Po tem takem bi lahko rekli, da se imenujejo po krompirju, saj se v tem času začne intenzivneje uporabljati pridelan krompir in to vse od praženega krompirja do krompirjevih enolončnic, da nas le-te jedi pogrejejo v času, ko se začne krajšat dan in daljšat noč.

Svetovni festival praženega krompirja

Slovenci smo takšni ljubitelji krompirja, da je pri nas bilo ustanovljeno Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. V soboto, 2. septembra 2023 je na letališču v Bovcu potekal tradicionalni 23. Svetovni festival praženega krompirja, na katerem je sodelovalo 50 ekip. Festival je bil organiziran s strani Društva praženega krompirja v sodelovanju z Občino Bovec in Turističnim društvom Bovec.

Himna društva in notni zapis za orkester in mešani pevski zbor.

Krompir ni le priloga

Nekateri obožujejo krompir tako, da ga lahko jedo kot glavno jed menija. Krompir je vsestranska in priljubljena sestavina, zato obstaja veliko različnih receptov z njim. Tu je nekaj najbolj priljubljenih in okusnih receptov iz krompirja:

  • Pire krompir: Krompir skuhamo v osoljeni vodi, ga pretlačimo in zmešamo s toplim mlekom in maslom. Rezultat je kremast pire krompir, ki je odlična priloga k različnim jedem.
  • Pečen krompir: Krompir narežemo na tanke rezine, jih premažemo z oljem, začinimo po želji (npr. s soljo, poprom, česnom, timijanom) ter jih spečemo v pečici, dokler ne postanejo hrustljavi. Nekateri pečejo krompir tudi v olju, kot pomfri.
  • Krompirjeva solata: Krompir skuhamo in narežemo na kocke, nato ga zmešamo s čebulo, kislo smetano ali majonezo ter dodamo gorčico, kis in sol za odlično krompirjevo solato.
  • Krompirjevi zavitki: Krompir narežemo na tanke rezine, jih plast za plastjo prekrijemo s sirom in smetano, nato pa pečemo v pečici, dokler se ne zlato zapečejo.
  • Krompirjeva juha: Pripravite juho s krompirjem, čebulo, zelenjavo po izbiri (npr. korenčkom ali porom), ter začimbami. Juho zblendate v kremasto konsistenco in jo postrežete s svežim kruhom.
  • Krompirjevi cmoki: Krompir skuhamo, ga stremo in zmešamo z moko ter začimbami. Nato oblikujemo cmoke, jih skuhamo in postrežemo z maslom in drobtinami.
  • Gratinirani krompir: Krompir narežemo na tanke rezine, ki jih plast za plastjo prekrijemo s smetano in naribanim sirom, nato pa gratiniramo v pečici, dokler ne postanejo zlato rjavi.
  • Krompirjevi kroketi: Krompir narežemo na tanke palčke, jih ocvremo in začinimo po okusu. Kroketi so odlična priloga ali prigrizek.
  • Krompirjevi njoki: Pripravite jih iz krompirja, moke in jajc. Njoke skuhamo in postrežemo s pestom, parmezanom ali drugo omako.
  • Krompirjevi kari: Pripravite okusno kari omako in jo postrezite s kuhanim krompirjem. To je odlična veganska ali vegetarijanska jed.