“Delamo bistveno več kot smo kadarkoli do zdaj. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povedo, da še nikoli do sedaj niso bile pod tako hudo obremenitvijo. Vedo, kaj je treba narediti za bolnike, pa tega ne zmorejo več,” je izpostavil Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine.

V bolnišnici po podatkih Sledilnika za covid-19 zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupaj doslej 180, navaja sledilnik. Aktivnih primerov okužbe pa je 5413. Pri tem pa še ne gre za dokončne podatke.

Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka je v intenzivni enoti Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

V običajnih razmerah je na intenzivni enoti en zdravnik skrbel za 1,7 bolnika, trenutno za vseh 20 bolnikov skrbijo štirje specialisti. Več kot 20 ali 30 bolnikov na kliniki ne bodo zmogli obravnavati, je bil jasen Vovko. “Delamo bistveno več kot smo kadarkoli do zdaj. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povedo, da še nikoli do sedaj niso bile pod tako hudo obremenitvijo. Vedo, kaj je treba narediti za bolnike, pa tega ne zmorejo več,” je opisal.

“V resnici so razmere zelo hude”

Vse postelje na infekcijski kliniki so trenutno zasedene.“Bomo se širili. Ampak postelja je eno, potrebni so ljudje, ki znajo voditi te bolnike, in teh ljudi ne moremo klonirati,” je poudaril. Zaposleni, ki sicer delajo na drugih področjih, ne poznajo dobro bolnikov in postopkov v intenzivni enoti. “V resnici so razmere zelo hude,” je bil jasen.

Na vprašanje o premeščanju bolnikov iz škofjeloškega centra slepih, slabovidnih in starejših v telovadnico, pa je Vovko odgovoril, da bodo razmere čez štirinajst dni povsod neprimerne. Ljudje, ki imajo simptome in so v ogroženi skupini, bi se morali zdraviti pod zdravniškim nadzorom. “Če jih nekdo gleda, je to boljše kot nič. Optimalno bi bilo, da se zdravijo v bolnišnici. Ampak tega optimuma si dolgo ne bomo mogli več privoščit,” je dejal.

Izjemne obremenitve povsod

Izjemno obremenjene pa so tudi medicinske sestre. Na infekcijski kliniki medicinske sestre tudi izobražujejo dodatne sestre. “Polovica teh sester po nekaj dneh obupa in ne morejo več, gredo na bolniško,” je dodal. Pozval je k ureditvi razmer, “da bi lahko delali čim dlje in ne samo na etični pogon“.

Zaradi preobremenjenosti pa prihaja do velikih zamud tudi pri izdajanju karantenskih odločb, teh rizičnim stikom trenutno niti ne izdajajo. Vovko odgovarja, da v trenutni situaciji lahko vsi privzamemo, da smo bili izpostavljeni virusu. “Dajmo predvidevat, da je bil kdo v okolici, ki bi lahko bil okužen,” je dejal in prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju, nošenju mask in omejevanju stikov z drugimi ljudmi.