Prvi teden slovenske hrane je danes zaokrožil tradicionalni slovenski zajtrk. Številne šole, vrtci in drugi vzgojno-izobraževalni zavodi so tako štirinajsto leto zapored tretji petek v novembru začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki pomeni promocijo lokalnega ter spodbujanje zavedanja pomena domače samooskrbe.
S ponudbo kruha, masla, medu, mleka in sadja slovenskega izvora je prvič kot projekt potekal v vrtcih in osnovnih šolah po državi novembra 2011, od leta 2012 pa poteka na dan slovenske hrane, ki ga je po sklepu vlade od letos dalje zamenjal teden slovenske hrane. Letos zajtrk poteka pod sloganom Tradicionalni slovenski zajtrk - moj naj zajtrk!
Gabrova ni skrivala ogorčenja
Pomembnost tradicionalnega zajtrka, ki vključuje kruh, maslo, med, mleko in sadje slovenskega izvora je promovirala tudi vlada. Na Družbeno omrežje Facebook so tako denimo objavili statistiko o proizvodnji sestavin tradicionalnega zajtrka.
Objava pa je kar precej zmotila partnerico premierja Roberta Goloba. Tino Gaber je namreč na Instagramu objavila posnetek zaslona vladne objave in zapisala: »70 odstotkov Slovencev ima povišan holesterol, 50 odstotkov krvni tlak, imamo več kot 200.000 sladkornih bolnikov, stopnja debelosti pri otrocih se je v zadnjih 30 letih povečala za 300 odstotkov, vodilni vzroki smrti prebivalcev Slovenije so še vedno bolezni obtočil – srčni infarkt, možganska kap in odpoved srca … in mi se hvalimo, da letno pridelamo 2.456 ton masla! Resno? Bravo, majstri. Roka«.
[[image_1_article_71821]]