Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so pojasnili, da je delež PCR testov pri nas v 90 odstotkih sev omiron.

FOTO: Vlada RS/Twitter

Koalicija je na Brdu pri Kranju štiri ure pretresala možnosti realizacije projektov, ki jih še lahko izpelje do konca mandata. Beseda je tekla tudi o skrajšanju odrejenih karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša, bo vlada predvidoma v nedeljo predstavila spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

Glede veljavnosti karanten bo ministrstvo za zdravje predlog pripravilo do nedelje oz. ponedeljka, takrat bo predvidoma tudi sprejet in bo uveljavljen sredi naslednjega tedna.

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu: “V okviru tega, kar je predlagala stroka.”

Zapiranje šol kot skrajni ukrep

Kot je namignil minister za zdravje Janez Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je pa odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.

V javnosti se pojavljajo informacije tudi o možnosti skrajšanja odrejenih karanten iz obstoječih sedem na pet dni.

Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z 10 na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden za N1 dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa.

Omikron predstavlja 90 odstotkov pozitivnih testov

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so pojasnili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta.