V tem trenutku se v Sloveniji in po svetu nahaja na tisoče takšnih in podobnih skritih escape roomov, iz katerih otroci ne morejo pobegniti.

Slika je simbolična

Unicef Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju začenja kampanjo Skriti escape room, namenjeno ozaveščanju o spolnih zlorabah otrok. Tematiko so osvetlil z analogijo skritih sob pobega, pri čemer opozarjajo, da iz resničnih sob pobega, ki so tudi v domovih običajnih slovenskih družin, lahko otrokom pomagajo le odrasli.

Kampanja temelji na resnični zgodbi 23-letne Amadee. Za dva dneva so na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala, odprli Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta, peščico izbranih je nato Amadea sprejela na domačem posestvu in jim povedala svojo zgodbo. Dogajanje so posneli s skritimi kamerami in pripravili spletni video, ki je namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo.

“V tem trenutku se v Sloveniji in po svetu nahaja na tisoče takšnih in podobnih skritih escape roomov, iz katerih otroci ne morejo pobegniti, prav tako kot nisem mogla pobegniti jaz. In so nemočni, prav tako kot sem bila nemočna jaz. Odrasli pa jim lahko pomagamo,” opozarja Amadea. “Če veste ali sumite spolno zlorabo otroka, ste verjetno edini, ki lahko pomagate. Pokličite 080 28 80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net za strokovno pomoč in podporo,” pozivajo organizatorji kampanje.

Storilec je lahko vsak, žrtve molčijo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so spolne zlorabe otrok najbolj skrit zločin, ki običajno traja več let. Večina storilcev ni pedofilov, ampak gre za potrebe po nadzoru, prevladi in moči. Tako je storilec lahko vsak. Ženska ali moški, ne glede na družbeni status, višino prihodkov, kulturo in verska prepričanja. V 85 odstotkih primerov je storilec celo član otrokove ožje ali širše družine ali nekdo, ki ga otrok pozna in mu zaupa.

Ker kar 62 odstotkov žrtev molči, je izjemnega pomena, da se začne o problematiki govoriti. Otrokom pa lahko pomagajo samo odrasli. Kot opozarja Katje Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju, so otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo.

Organizatorji kampanje ob tem navajajo raziskave, ki kažejo, da je v EU do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja punca in vsak peti deček, po podatkih slovenske raziskave pa vsaka peta punca in vsak sedmi deček.

STA