Na Severnem Primorskem je položaj glede okužb zelo zaskrbljujoč. V zadnjem tednu se je epidemiološka slika drastično poslabšala. Največ okuženih je v dveh domovih za starejše v Ajdovščini in Tolminu.

V sporočilu v regijskem štabu CZ za Severno Primorsko so zapisali, da je položaj glede okužb zaskrbljujoč praktično v celotni regiji. V zadnjem tednu se je epidemiološka slika drastično poslabšala. Največ okuženih je v dveh domovih za starejše v Ajdovščini in Tolminu. V Domu starejših občanov Ajdovščina je 116 aktivnih okužb med stanovalci in 37 med redno zaposlenimi. V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa je pozitivnih 53 stanovalcev in dva zaposlena.

Zboleli tudi cepljeni stanovalci

Od konca decembra, ko se je v ajdovskem domu pojavila sploh prva okužba, je zbolelo kar 129 oskrbovancev. Od tega je bilo 81 cepljenih s prvim odmerkom zadnje dni leta, 48 pa se jih ni cepilo. V tem obdobju je v domu zbolelo tudi 44 redno zaposlenih.

Od teh so se trije cepili s prvim odmerkom, kar 41 pa se jih ni, čeprav so imeli možnost za to, so zapisali. Sedem se jih je že vrnilo na delo, a je pomanjkanje kadra v domu že kritično, so navedli v regijskem štabu CZ za Severno Primorsko. Število aktivno okuženih narašča tudi v mestih in vaseh, primeri okužbe pa so razpršeni.

V sredo se je na Severnem Primorskem nadaljevalo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Skupno so opravili 318 testov, pozitivnih je bilo 20, torej 6,29 odstotka vseh. V Novi Gorici pa so včeraj začeli cepljenje starejših, ki niso nastanjeni v domovih.