Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je po ugotovljeni prisotnosti paracetamola v surovini za proizvodnjo kislih kumaric izvedla obsežno vzorčenje živil v prometu. Nadzor je zajel izdelke v trgovskih verigah, skladiščih in pri distributerjih.

Skupaj je bilo odvzetih 38 vzorcev, od tega 23 vzorcev vloženih kislih kumaric in 15 vzorcev vložene druge zelenjave (rdeča pesa, olive, paprika, šparglji in čebulice). Rezultati analiz so pokazali, da v nobenem od vzorcev ni bilo zaznati prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola.

Dodatno testiranje podjetja Ahac brez prisotnosti paracetamola

Podjetje Ahac d.o.o., pri katerem je bila oktobra 2025 ugotovljena prisotnost paracetamola v pošiljki uvoženih kumaric namenjenih za nadaljnjo predelavo, je izvedlo dodatno testiranje. V okviru notranjega nadzora so analizirali 14 vzorcev, ki so vključevali tako končne proizvode kot tudi surovino.

Tudi v tem primeru rezultati niso potrdili prisotnosti paracetamola v nobenem od vzorcev.

Paracetamol odkrit le v eni pošiljki surovine

Po podatkih UVHVVR je bil paracetamol do sedaj ugotovljen le v eni pošiljki surovine, ki je bila vzorčena ob uvozu in namenjena nadaljnji predelavi. To pomeni, da živilo ni prišlo do potrošnikov.

V okviru notranjega nadzora proizvajalca je bila nizka koncentracija paracetamola ugotovljena še v eni pošiljki surovine, vendar končni proizvod, narejen iz te surovine, paracetamola ni vseboval. Kljub temu ostaja v veljavi ukrep umika živila, ki je bil sprejet preventivno.

Najverjetnejši vir onesnaženja je ocetna kislina iz proizvodnje paracetamola

Trenutne ugotovitve kažejo, da prisotnost paracetamola ni vsesplošno razširjena, ampak gre za posamični primer onesnaženja surovine. Kot najverjetnejši vzrok se kaže uporaba ocetne kisline, ki nastaja kot stranski proizvod pri proizvodnji paracetamola.

UVHVVR bo nadaljevala nadzor in sprotno obveščala javnost

Uprava poudarja, da bo še naprej spremljala skladnost živil glede morebitne prisotnosti paracetamola ali drugih organskih snovi. V primeru ponovne zaznave bo o tem sproti obveščala javnost, s čimer želi zagotoviti varnost potrošnikov in zaupanje v živilsko verigo.