Po nedavnem odkritju uvoženih kumaric z zdravilno učinkovino paracetamol, ki so bile zadržane pred prihodom na slovenske police, se je znova odprlo ključno vprašanje: Kako potrošnik ve, kaj je v resnici slovensko? Na portalu slo24 so zato razkrili ali oznaka "Narejeno v Sloveniji" res pomeni, da je surovina domača?

Razlika med oznakami

  • "Narejeno v Sloveniji" (Komercialna oznaka): To pomeni, da je bil v Sloveniji opravljen bistveni del proizvodnega procesa (npr. predelava, pakiranje). Surovina je lahko tujega izvora (npr. indijske kumarice).
  • "Izbrana kakovost - Slovenija" (Uradni državni znak): To je edini znak, ki zagotavlja, da je izdelek v celoti slovenski, torej da je bila surovina pridelana v Sloveniji in da so vsi postopki predelave potekali na slovenskem ozemlju.

Uradni znak "Izbrana kakovost – Slovenija" (rjav-zelen simbol s smeškom) poleg porekla jamči še za višje standarde kakovosti ter zanesljivo sledljivost od kmeta do trgovine. Najdemo ga na mesu (govejem, svinjskem, perutninskem), mleku in sadju. Kot opozarjajo kmetijske organizacije, so komercialne oznake, kot je "Slovenska izbira", pogosto zavajajoče. Potrošniki morajo biti pozorni na dodatne deklaracije o poreklu glavne sestavine, če na izdelku ni uradnega znaka.