Osrednji dogodek tedna slovenske hrane, je današnji tradicionalni slovenski zajtrk, ki se organizira že 15. leto zapored – letošnji slogan je »Moja izbira je slovenska hrana«. Glavni namen dogodka, je predvsem osveščati o pomenu lokalne hrane in zdravega načina življenja. Kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali sadje domačega izvora so temelji, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk.
Zajtrka se ne bi smelo izpuščati
Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je pred začetkom tedna slovenske hrane opozorila, da kljub akciji mnogi zajtrk še vedno izpuščajo. Še posebej mladostniki stari okoli 15 let zajtrkujejo bistveno manj pogosteje kot 11-letniki, predvsem dekleta pa pogosteje izpuščajo zajtrke kot fantje.
Lokalna hrana je zelo pomembna
Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti in čebelarstva, o pravilnem ravnanju z odpadki in o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Tradicionalni zajtrk bo danes postrežen povsod po Sloveniji
Po poročanju STA, bodo danes v vrtcih in šolah postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Lani je bilo vanj vključenih 82.412 predšolskih otrok in 195.704 učencev. Skupaj je lani po navedbah statistikov tradicionalni slovenski zajtrk jedlo nekaj več kot 278.000 otrok.
