Javni razpis, ki vsebuje mnogo novih informacij o ponudnikih, denimo razdelitev ponudnikov na tipa A in B in novo točkovanje ponudbe, bo študentom po vsej Sloveniji prineslo mnogo pozitive. Na ministrstvu iščejo ravnotežje med zdravo prehrano in dostopnostjo, kaj pa glede novega razpisa pravi Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM)? Zastavili smo jim nekaj vprašanj.
Kdo so upravičenci subvencionirane študentske prehrane?
Upravičenci subvencionirane študentske prehrane so, kot piše na spletni strani ministrstva, vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine. Prav tako so to tudi vsi študenti tujih univerz, ki v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti v okviru mednarodnih izmenjalnih programov.
Tokrat se bodo na razpis lahko prijavili ponudniki iz vse Slovenije
Ponudniki so v novem razpisu bili razdeljeni na dva tipa: A in B. Med ponudnike tipa A sodijo tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice, gostišča, turistične kmetije ter začasni gostinski obrati, ki se bodo na razpis še vedno lahko prijavili na isti način, kot so se do zdaj. Ponudniki tipa B, pa so javni zavodi, srednje šole, dijaške in študentske domove, bolnišnice, domove za ostarele ter akreditirane visokošolski zavodi, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo in v njih sami pripravljajo in ponujajo hrano. Po navedbah ministrstva se bodo ponudniki tipa B, ob uvedbi sprememb, lažje prijavili na razpis. S to klasifikacijo pa je ministrstvo hotelo spodbuditi in v študentsko prehrano vključiti tudi javne ponudnike ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano.
Novost je, da se bodo tokrat lahko na razpis prijavili ponudniki iz vse Slovenije. Cilj razpisa pa je študentom nuditi bolj zdravo in dostopno hrano, saj je so se v zadnjih letih obroki za študente bistveno podražili, število ponudnikov pa je bistveno upadlo. Do zdaj je za študente veljalo, da imajo pravico do enega subvencioniranega obroka za vsak delovni dan. Da imajo pravico do subvencioniranih obrokov za sobote in nedelje, če v tem času, v skladu s študijskim programom, opravljajo študijske obveznosti in to izkažejo s potrdilom, ki ga izda višja strokovna šola oziroma visokošolski zavod. Zdaj bodo morali ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega bo moralo biti eno brezmesno.
Novo točkovanje bo bolj ugodno za ponudnike
Ministrstvo je ravno tako spremenilo tudi točkovanje ponudbe, tako da je to bolj ugodno za ponudnike, ki ponujajo cenovno bolj ugodna študentska kosila. Največje število točk, ki jih lahko doseže ponudnik, je 156 za fizični gostinski obrat oziroma 134 za dostavo. Minimalen prag za vstop v razpis je 56 točk za fizičen gostinski obrat in 50 za dostavo. Povišali so tudi točke za ponudnike ki ponujajo brezglutensko prehrano in imajo ustrezen veljaven certifikat, ki ni starejši od šestih mesecev. Omogočeno je tudi, da lahko študentsko prehrano ponujajo gostinski obrati, ki so odprti manj kot pet dni na teden in manj kot štiri ure na dan, a morajo v tem primeru študentsko prehrano zagotavljati celoten odpiralni čas. Če ponudnik zagotavlja jedilnico z mizami in stoli ter ponuja hrano brez embalaže, pridobi dodatne točke. Na ministrstvu so več točk namenili pogojem in kriterijem, ki spodbujajo zdravo prehrano, pa vendar je, po besedah državnega sekretarja Dana Juvana, ponudnike hitre prehrane iz razpisa nemogoče izločiti, saj se na vsakokratni razpis zelo hitro prilagodijo. Poudaril je, da na ministrstvu iščejo ravnotežje med zdravo prehrano in dostopnostjo.
Kako bodo javni zavodi ponujali bolj dostopno in zdravo hrano?
Na ministrstvu so pozvali vse javne zavode, naj pregledajo razpis in razmislijo, kako bi lahko v prihodnosti ponujali alternativno rešitev bolj dostopne in bolj zdrave hrane. Na Mariboru24 smo se zato obrnili na ŠOUM.
Dejan Spital iz ŠOUM-a je glede brezmesnih obrokov povedal »Brezmesni obroki bodo vključevali raznovrstne jedi, ki so sestavljene iz kakovostnih rastlinskih virov beljakovin in svežih sestavin, ki zagotavljajo uravnoteženo prehrano«.
V zvezi s hitro prehrano pa dodaja »Prizadevamo se za zmanjšanje ponudbe hitre prehrane in spodbujamo študente k izbiri zdravih obrokov, za katere lahko unovčijo subvencije. Vendar pa se zavedamo, da so študenti polnoletni in odgovorni za svoje odločitve glede prehrane. Zato je pomembno, da se že od zgodnjega otroštva izvaja preventiva in izobraževanje o zdravi prehrani.« Povedal je še, da ŠOUM v procesu razpisa igra vlogo izvajalca sistema in da si prizadevajo preverjanja ponudnikov in zagotavljanja, da izpolnjujejo vse predpisane pogoje (pestrost, število obrokov, število hodov obrokov, ...).