V spletni goljufiji je Štajerka ostala brez več tisoč evrov. Policisti pri spletnih nakupih živali priporočajo previdnost in svetujejo, kako pravočasno prepoznati tako imenovane nigerijske sheme prevar.

Policisti Policijske postaje Gorišnica v teh dneh obravnavajo sum spletne goljufije. Na spletu se je pojavil oglas, da je dobrosrčna ukrajinska ljubiteljica živali mladičke zlatega prinašalca pripravljena kar podariti.

“Oškodovanka je zasledila oglas, da nekdo podarja pasje mladičke. Dogovorila se je za mladiča zlatega prinašalca, nakar je neznana oseba od nje v nadaljevanju zahtevala plačilo različnih stroškov in storitev, kar jim je tudi plačala. Po plačilu več tisoč evrov pošiljke ni dočakala,” so povedali na Policijski upravi Maribor.

Prevaranti nizajo stroške, dokler žrtev ne spregleda prevare

Policisti pri tovrstnih nakupih živali svetujejo posebno previdnost. Obravnavali so namreč že več primerov spletnega podarjanja živali, ko je bilo za kosmatince treba plačati le stroške transporta in carine, včasih še zavarovanja za primer nesreče. Nato se je komunikacija ali prekinila ali pa naj bi živali med transportom poginile.

V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so o podobnih primerih spletnih goljufij povedali: “Prevarant niza različne stroške, dokler žrtev ne spregleda prevare. Za okrepitev verodostojnosti trditev prevarant v svojih sporočilih zlorablja tudi dobro ime različnih ustanov oziroma le-te pošilja v imenu ustanov (na primer bank, spletnih plačilnih servisov, logističnih služb, carine in podobno.)”

Kako prepoznati tako imenovane nigerijske sheme?

Ko se odločate za nakup ali prodajo preko katerega od spletnih oglasnikov, bodite pozorni na znake, ki lahko razkrijejo morebitno goljufijo. Če vas na spletnem oglasniku kontaktira kupec iz tujine (najpogosteje je navedena Anglija), najprej preverite izvor elektronskega sporočila. Lahko se tudi obrnete na info@varninainternetu.si in pošljete zaglavje elektronskega sporočila.

Da vas goljuf prepriča v nakup ali prodajo, vam lahko pošlje najrazličnejša potrdila v imenu banke, PayPal-a, logistične službe, carine in tako dalje. Prepričati se morate, da je sporočilo verodostojno in ne ponarejeno. Tudi v tem primeru vam lahko pomagajo na omenjenem elektronskem naslovu.

V tako imenovanih klasičnih nigerijskih prevarah goljufi zahtevajo poplačilo namišljenih stroškov.

V komunikaciji z morebitnim kupcem ali prodajalcem bodite pozorni na nenavadne prošnje. Če sogovornik navede, da je rezident evropske države, a prosi, da kupljen izdelek pošljemo v Nigerijo k njegovim sorodnikom, je to velik znak za previdnost. “Spletni oglasniki so tako odlična priložnost, da goljufi z zelo privlačno ponudbo vzpostavijo komunikacijo z nami, nato pa nam ponudijo preoblečeno nigerijsko shemo,” so posvarili v SI-CERT.