V Italiji epidemija traja šele mesec dni, pa še vedno ni dosegla vrhunca. Glede na to, da bolezen pri hudem poteku traja nekaj tednov, od nastopa prvih simptomov do morebitnega drastičnega poslabšanja pa mine kak teden dni, je jasno, da se bo realno stanje v Sloveniji pokazalo šele čez dober teden dni.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala epidemiologinja dr. Bojana Beović, je epidemija v Sloveniji šele na začetku. Če primerjavo z Italijo, kjer epidemija v polnem razmahu traja šele en mesec, bolezen pri hudem poteku pa traja nekaj tednov, je jasno, da se bo dejansko stanje v Sloveniji pričelo kazati čez dober teden dni. Nekaj odstotkov okuženih, ki so simptome šele pričeli kazati, bodo čez teden dni, glede na statistike v tujini, lahko pristali na intenzivnem zdravljenju v tujini. Prav takšnega scenarija se bojijo slovenske bolnišnice, ki se soočajo z manjkom zaščitne opreme in respiratorjev.

Trenutno je v Sloveniji hospitaliziranih 29 oseb, 3 so na intenzivni negi.

Umrli starostnik je trpel za številnimi kroničnimi boleznimi

Doslej smo v Sloveniji zabeležili eno smrtno žrtev, ki je umrla za posledicami okužbe s covid-19. Gre za starostnika iz doma za starostnike v Metliki, ki je sicer trpel za številnimi kroničnimi boleznimi in mu je preostalo le še nekaj mesecev življenja. Zaradi koronavirusa je razvil tipično obojestransko pljučnico, od katere je potem dejansko umrl.

Če zbolite, pokličite svojega zdravnika, a do testiranja niste avtomatsko upravičeni 

Če zbolite, najprej pokličite svojega osebnega zdravnika. Glede na opis vašega počutja bo zdravnik ocenil, če lahko ostanete doma ali potrebujete zdravljenje v bolnišnici. Če se bolnik počuti relativno dobro, potem ga zdravnik ne bo napotil nikamor, pač pa bo zanj odredil samoizolacijo. Tak bolnik ne bo testiran za koronavirus (razen, če se mu stanje toliko poslabša, da potrebuje bolnišnično oskrbo).

“To je bistveno bolj pomemben ukrep, kot če se delajo brisi. Lahko da bi bil bolnik najprej lažno negativen in bi tako mislil, da je rešen vsega hudega. Na tak način bi lahko okužil druge. Samoosamitev je zelo pomembna,” dodaja dr. Beovićeva. Če zdravnik oceni, da bi bilo bolnika potrebno pregledati, ga napoti v ambulanto na pregled in testiranje.