Že nekaj tednov se preko socialnih omrežij in drugih medijev delijo pozivi k udeležbi protestniških shodov, ki naj bi potekali 5. novembra v Ljubljani. Udeležilo naj bi se ju več protestniških skupin, ki sodeč po objavah na socialnih omrežjih nimajo nič skupnega z organizatorji t.i. “petkovih protestov”.

Že nekaj tednov se preko socialnih omrežij in drugih medijev delijo pozivi k udeležbi protestniških shodov, ki naj bi potekali 5.novembra v Ljubljani. Udeležilo se naj bi ju več protestniških skupin, ki svojo udeležbo potrjujejo z hashtagi #NE POZABLJAMO, #VLADA PRIHAJAMO, #Remember, remember the 5th of November, #511 in drugimi.

Medtem ko po evropskih prestolnicah te dni beležijo večje število protestnikov proti t.i. “korona ukrepom”, se v Sloveniji za 5. november ob dveh različnih urah napovedujeta dva protesta za katerima stojita vsaj dve protestniški skupini. Kot je razbrati, je obema skupen odstop trenutne vlade, ne pa tudi različne teorije, kot navaja ena izmed skupin. Sodeč po objavah na socialnih omrežjih pa nimata nič skupnega z organizatorji t.i. “petkovih protestov”.

Skupina OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije) s shodom pričenja točno opoldne

OPS pod vodstvom Miroslava Trohe na svoji spletni strani ter na Facebooku redno objavlja letak, ki naj bi ga razposlali v več kot 50.000 gospodinjstev po Sloveniji. Na njem pozivajo vse odgovorne državljane in državljanke Slovenije, da se dne 5.11. ob 12. uri udeležijo zbora pred parlamentom, kjer naj bi skupaj ustavili, kot navajajo – “zločin proti človeštvu skozi prevaro COVID-19”. Vsako polno uro naj bi zapeli himno. Skupina, ki na socialnem omrežju Facebook šteje več kot 17.000 članov, je pri svojih pozivih po t.i. “Očiščenju Slovenije” že dalj časa zelo aktivna.

Skupina Anonymous Slovenija se je od njih očitno distancirala

Kot druga napovedana skupina za 5. november, ki je sodeč po objavah na socialnih omrežjih svoj protest napovedala prva, je skupina Anonymous Slovenija. Na svojem Twitter profilu se uporabnik @anonslo predstavlja kot govorec slovenske veje mednarodne skupine aktivistov Anonymous. Kmalu zatem ko so v eni izmed protestniških skupin na Facebooku objavili letak, ki poziva k udeležbi Anonymousovega shoda mask dne 5.11. ob 16:30 pred parlamentom, je le-ta bliskovito zaokrožil po socialnih omrežjih in pojavljati so se začele oznake kot so #511, #5thOfNovember in podobne.

Nekaj dni zatem so se pojavile tudi fotografije polepljenih letakov iz različnih krajev po Sloveniji. Na letaku piše: “DOVOLJ JE BILO! NE ODPUŠČAMO! NE POZABLJAMO! VLADA PRIHAJAMO! ODNESLI VAS BOMO!” s hashtagom #UPOR in #POVEJ NAPREJ. Uporabnik @anonslo, ki je s svojim čivkanjem zelo aktiven na omrežju Twitter, je v vmesnem času delil že mnogo namigov in pozivov. Med drugim se je v imenu skupine tudi distanciral od prve protestniške skupine OPS z besedami, da njihov boj ni uperjen proti “zobni vili, reptilom ali 5g omrežju”, temveč je njihov boj usmerjen v zagotavljanje varne družbe, kjer za svoje državljane skrbi “zaupanja vredna oblast” . Iz tega lahko sklepamo, da s protesti, napovedanimi ob 12.uri, ne delijo popolnoma enakih zahtev, ter da se od njih distancirajo.

Med drugim se je v imenu skupine tudi distanciral od prve protestniške skupine OPS z besedami, da njihov boj ni uperjen proti “zobni vili, reptilom ali 5g omrežju” temveč je njihov boj usmerjen v zagotavljanje varne družbe, kjer za svoje državljane skrbi zaupanja vredna oblast” . Iz tega lahko sklepamo, da s protestniki napovedanimi ob 12.uri ne delijo popolnoma enakih zahtev ter, da se od njih distancirajo.

Prav tako so nekateri uporabniki v svojih objavah pisali, da je bil dogodek na Facebooku, ustvarjen za ta dan, že večkrat nepojasnjeno brisan. Glede na to, da Facebook v svoji platformi prikazuje vedno več opozoril in priporočil k odgovornemu ravnanju v primeru širjenja virusa COVID-19, je morda logično sklepati, da je bil dogodek brisan s strani Facebookovih moderatorjev.

Noč Guya Fawkesa

Peti november med drugim označujejo tudi kot mednarodni dan Anonymousovega shoda mask, ki vsako leto poteka v različnih državah. Ima pa ta datum bistveno globljo in močno simboliko, ki smo jo lahko prepoznali v filmu iz leta 2015 V for Vendetta ter znameniti slogan “Remember, remember the 5th of November”, oziroma v prevodu “Zapomni, zapomni si 5. november”. Izvor te simbolike so avtorji  črpali iz življenja revolucionarja britanskega porekla Guya Fawkesa. Njegova bela maska, ki jo je nosil 5. novembra 1605, ko je poskušal s pomočjo smodnika v Londonu raznesti britanski parlament in tako destabilizirati britansko protestantsko vlado, je po svoji uprizoritvi v filmu leta 2005 postala značilni znak mednarodnega gibanja Anonymous, ki ima svoje pripadnike povsod po svetu.

Znani so po svojih hekerskih DDoS napadih na vladne, verske in druge podjetniške spletne strani. Leta 2012 so jih pri reviji Times uvrstili na lestvico stotih najbolj vplivnih skupin po svetu tega leta. Aktivno se borijo tudi proti cenzuri na spletu.

Med objavami neuradnega vodje slovenske veje skupine Anonymous na Twitterju je bilo opaziti tudi Anonymousove značilne pozive državnim represivnim aparatom, naj tega dne stopijo na stran ljudstva.