V Tednu restavracij sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v svojih restavracijah predstavijo svoje kuharske umetnine in po dostopni ceni ponudijo trihodni meni. Spomladanski teden restavracij, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa izvedbo doživel namesto ob začetku konec pomladi, je v slovenske restavracije privabil rekordnih 50.000 gostov. Idejni vodji akcije sta Violeta in Uroš Mencinger, ki na spletnem portalu Vivi ocenjujeta takšne in drugačne kulinarične dobrote, pa v oktobrski izvedbi pričakujeta več kot sto tisoč lačnih in radovednih gostov.

Mak v znamenju noči čarovnic

Jesenski teden restavracij bo potekal med 9. in 18. oktobrom, poleg kopice starih znancev, bodo prvič svoje mojstrovine na jedilnike Tedna restavracij postavili v sedmih gostilnah. Mariborčani bodo gurmanske specialitete preizkušali v restavracijah Fudo, City Terasa, Rožmarin in Steakhouse Rožmarin ter v Restavraciji Mak in Sedem.

Chef David Vračko premika kulinarične meje v Restavraciji Mak na Pobrežju, ki je svoje mesto dobila tudi na prestižnem rdečem Michelinovem seznamu. Glede jedi ostaja skrivnosten, a je vendarle izdal, da bo njegov trihodni meni, ki je vedno zasnovan okrog osrednje teme, zaznamovan s pegatko, črnimi trobentami in tartufi. Osrednji lik bo tokrat zaradi bližajoče se noči čarovnic lutka Chucky.

Meni se bo začel s pozdravom iz kuhinje. Med sestavinami bo nekaj sezonskega, in sicer pegatka, gobe črne trobente in tartuf. Osrednja tema menija bo Chucky, več pa zaenkrat ne bi izdal.

Vračko je sicer idejno zasnovo projekta Vivi precej pohvalil, a pojasnil, da njegov brat Gregor Vračko, ki ustvarja v Hiši Denk, gostilni z družinsko tradicijo, ki jo po novem krasi tudi prestižna Michelinova zvezdica, tokrat ne bo sodeloval. Zakaj? »Ker je dober. Zelo dober. Tako, da je težko vsak dan poslati iz restavracije sto ljudi,« poskuša pojasniti Vračko.

Kisla repa malo drugače, prosena kaša in vafel iz kislega testa

Na slovenskem okusnem tednu pa bo sodelovala tudi Restavracija Sedem, šolska kuhinja z Michelinovega seznama, ki se vsak večer spremeni v največjo kulinarično »televizijo« na Cafovi ulici. Chef Sebastjan Plevčak na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem, kjer pripravljajo dobrote, tudi poučuje, za Teden restavracij pa bodo pripravili dva menija, in sicer mesnega in ribjega. Hrbtu divje svinje se bo na krožniku pridružila sezonsko zaznamovana pena kisle repe in sotirana repa, rižota prosene kaše s kislim zeljem pa bo dopolnjena s ocvrto potrebuševino, na jedilniku bo tudi vafel iz kislega testa. Ribji meni v okusih ne bo nazadoval, le da bo meso zamenjal pečen file brancina s koromačem, sotirana buča maslenka, pire ter sveža buča, rižoto pa bo nadgradila ocvrta krema postrvi namesto potrebuševine.

Foto: Žan Lebe

Teden restavracij za slovenske gostince pomeni novo priložnost, s katero lahko nagradijo stalne goste za zvestobo, obenem pa povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki je po dostopnih cenah. Restavracije so na spletnem portalu Vivi ocenjene s srčki, ki jih podeljujeta zakonca Mencinger. Restavracije si za svoje jedi tako lahko prislužijo največ pet srčkov in najmanj nasmeh. Na Tednu restavracij sodelujejo restavracije z največ tremi srčki, med njimi pa je tudi trideset takih, ki so si priborile prostor v slovenski izdaji Michelinovega vodnika.

Cena trihodnega menija v najbolje ocenjenih restavracijah bo 25 evrov, v preostalih restavracijah pa 19 evrov.