Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljših v Sloveniji letos podelil 13 restavracijam, trem več kot leto prej.
Na seznamu znova Hiša Denk in restavracija Mak
Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel sedmo leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).
Na novo so štiri kape prejele restavracije Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Mahorčič (Rodik) in Gostilna Repovž (Šentjanž).
Poleg tega so pri Gault&Millau 31 restavracijam, eni več kot lani, podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Primož Pintar (Gostišče Tolc, Spodnja Sorica), mladega talenta Jure Dretnik (GT19, Slovenj Gradec), najboljšega sommelierja pa Nina Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana).
Šef leta 2024 je postal Tomaž Kavčič iz vipavske Gostilne Pri Lojzetu, šef prihodnosti pa Jure Brložnik iz Mize za štiri iz Zgornje Polskave, so sporočili iz vodnika.
Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel restavraciji Gourmet & Bistro Kodila (Ljubljana). Nagrado za najboljšega slaščičarja je prejela Zvezda (Ljubljana).
"Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najbolj vznemirljivih kulinaričnih destinacij"
Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je na tokovi podelitvi v Ljubljani poudarila, da "smo tokrat zares slavili izjemnost naših gostincev in vinarjev, ki dopolnjujejo njihovo ponudbo, in hkrati celotne slovenske gastronomske dediščine, ki jo vsi nosijo v sebi". "Vsako leto naši inšpektorji z obiskov restavracij po vsej Sloveniji prihajajo navdušeni nad novostmi, pristopi, standardi, predanostjo in željo po vrhunski kakovostni postrežbi prav vsakega gosta," je dodala.
"Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najbolj vznemirljivih kulinaričnih destinacij," jo je dopolnila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj. Slovenija na globalnem kulinaričnem zemljevidu po njenih besedah izstopa z jasno zavezanostjo trajnosti, ki jo označuje znak Slovenia Green.
STA