Evropska unija je januarja 2025 naredila nov pomemben korak na področju prehranske inovacije – uradno je dovolila uporabo UV-obdelanega prahu iz celih ličink mokarjev (Tenebrio molitor) v živilih, ki so namenjena splošni populaciji. Ta odločitev odpira vrata novim prehranskim praksam, ki so v nekaterih delih sveta že dolgo uveljavljene, v Evropi pa še vedno sprožajo razprave in odpor pri nekaterih potrošnikih. V Sloveniji sprememb proizvodov na policah trgovin trenutno ni moč opaziti, so sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ličinke v kruhu, testeninah, siru ...

V Evropski uniji žuželke v hrani niso nič novega, uporaba določenih insektov je namreč dovoljena že nekaj časa, od letos dalje pa lahko v hrani najdemo tudi ličinke mokastih črvov. Dovoljenje za dajanje v promet UV-obdelanih celih ličink Tenebrio molitor v prahu je popolnoma veljavno od februarja letos. Prah iz celih ličink mokarja, obdelanega z UV-žarki, lahko v skladu z EU odobritvijo daje na trg EU samo Nutri’Earth iz Francije, prah iz mokarjev samo Ynsect NL B.V. iz Nizozemske, praškaste oblike ličink mokarja pa Fair Insects BV, prav tako iz Nizozemske, so povedali na Upravi.

[[image_1_article_77397]]

Trenutno pri odobritvah opažajo trend za uporabo sestavin iz žuželk, ki jih proizvajalci povezujejo z večjo vsebnostjo beljakovin, v kategorijah živil, v katere sodijo izdelki za športnike, ki so običajno višjega cenovnega razreda. A žuželke kot hrana v EU zaenkrat predstavljajo zelo majhno tržno nišo. "Po njih povprašujejo predvsem potrošniki, ki prihajajo iz Azije in Afrike, kjer so žuželke običajne v prehrani ljudi. Od držav članic je to predvsem v državah, kot so Francija, Belgija, Nizozemska. Odobritev insektov na ravni EU glede stanja na trgu ni prinesla opaznih sprememb. Enako velja za  Slovenijo, kjer tovrstnih proizvodov na policah trgovin ne opažamo," so povedali. Tudi evropski potrošniki imajo zelo konzervativen odnos do izdelkov, ki vsebujejo žuželke.

"Prah iz ličink se lahko uporablja v kruhu in štručkah, pogačah, testeninah, predelanih proizvodih iz krompirja, siru in sirnih izdelkih, kompotih."

Uporabo žuželk v prehrani posamezniki pogosto "branijo" z dejstvom, da bi naj vsebovala veliko beljakovin in visoke količine vitamina D 3, pa je to res? "Vsebnost beljakovin je odvisna od razvojne faze žuželke, razlikuje se med vrstami žuželk, nanjo vpliva tudi prisotnost hitina," pojasnjujejo na Upravi.  Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v znanstvenem mnenju ugotavlja, da je prah iz celih ličink Tenebrio molitor varen pod predlaganimi pogoji uporabe in pri predlaganih ravneh uporabe. "Čeprav obdelava prahu, pridobljenega iz celih ličink Tenebrio molitor z UV-žarki, poveča vsebnost vitamina D 3, zaužitje zadevnega novega živila ne prispeva znatnega vnosa tega vitamina," dodajajo.

Žuželke tudi do desetkrat dražje kot običajne živilske sestavine

V Sloveniji kupci po tovrstnih izdelkih ne povprašujejo, zato jih trgovci ne ponujajo. Na Upravi predvidevajo, da potrošniki takšne izdelke lahko dobijo v drugih državah članicah EU. "Proizvajalcev, ki bi se ukvarjali z rejo žuželk za uporabo kot živilo ali izvajalcev dejavnosti, ki bi v živilih uporabljali sestavine iz žuželk oz. žuželke, v Sloveniji nimamo," dodajajo.

"Po naših informacijah potrošniki v Sloveniji tovrstnim izdelkom niso naklonjeni, po njih ne povprašujejo niti jih ne kupujejo, zato jih trgovci ne ponujajo."

Tovrstne sestavine in izdelki so zaradi načina proizvodnje, predpisanih zahtev in obdelave dragi. "Pri proizvodnji insektov za uporabo v živilih gre za uporabo živilskih substratov in veliko porabo energije, kar se odraža tudi v ceni tovrstnih izdelkov," pojasnjujejo. Zaradi uporabe živilskih substratov in veliko porabo energije so žuželke tudi do desetkrat dražje kot običajne živilske sestavine, zato zaradi same cene surovine in konzervativnega odnosa potrošnikov, ki neposredno vpliva na ponudbo trgovcev, ni pričakovati porasta ponudbe teh izdelkov v trgovinah.

Ustrezna označba izdelkov

Ena ključnih zahtev uredbe je jasno označevanje izdelkov, ki vsebujejo sestavine iz žuželk. Na embalaži mora biti navedeno, če izdelek vsebuje prah iz UV-obdelanih ličink, kar potrošnikom omogoča informirano izbiro. Evropska komisija poudarja, da nihče v EU ni prisiljen uživati žuželk – vsakdo se lahko sam odloči, kaj bo jedel.

Če se v hrani uporabljajo insekti, mora biti to ustrezno navedeno na embalaži z oznako "prah iz UV-obdelanih ličink". Torej, če vas zanima, ali vaš kruh, sir ali testenine vsebujejo prah iz mokarjev, preverite seznam sestavin na embalaži, vendar zaenkrat ga v produktih na slovenskem trgu ne boste našli.