Prošnjo lahko vložijo tudi pogodbeni pripadniki, ki rednega usposabljanja leta 2020 še niso opravili, vendar le pod pogojem, da bi vojaško službo želeli opravljati najmanj dva meseca.

Ministrstvo za obrambo je pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske pozvalo na opravljanje vojaške službe. Sporočili so, da naj pogodbeni pripadniki, ki želijo opravljati službo že v naslednjih dveh mesecih, čim prej posredujejo prošnje pristojnim upravam za obrambo.

V vojaško službo že maja ali junija

Pogodbeni pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske, ki so marca 2020 opravili redno usposabljanje in bi želeli zaradi spremenjenih okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19, opravljati vojaško službo že maja ali junija, naj tako po opozorilih ministrstva čim prej vložijo prošnjo za spremembo termina vojaške službe. Prošnjo lahko posredujejo na pristojne uprave za obrambo.

Prošnjo lahko vložijo tudi pogodbeni pripadniki, ki rednega usposabljanja leta 2020 še niso opravili, vendar le pod pogojem, da bi vojaško službo želeli opravljati najmanj dva meseca.

Vojska že pomaga pri nekaterih nalogah

Po vstopu v vojaško službo bodo morali najprej opraviti vsebine, ki so jih nekateri pogodbeni pripadniki že opravili na rednem usposabljanju, še dodajajo v ministrstvu in pojasnjujejo, da bodo pripadniki dobili vpoklic na predčasno opravljanje vojaške službe, če bo njihova matična enota spremembo termina odobrila.

Slovenska vojska že pomaga pri nekaterih nalogah, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, v zadnjih dneh pa je aktualno predvsem vprašanje podelitve nekaterih policijskih pooblastil vojski za varovanje meje s Hrvaško.

Za aktivacijo 37. a člena zakona najmanj dvotretjinska podpora

Po pričakovanjih bo državni zbor o predlogu notranjega ministra Aleša Hojsa za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki podelitev omenjenih pooblastil vojski omogoča, razpravljal v četrtek. Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je sicer potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev.

Na katere naloge bo vojska napotila pripadnike rezervne sestave, iz sporočila obrambnega ministrstva ni razvidno.

STA