Vlada RS je danes popoldan sklicala novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19.

Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da so na vladi s strokovno skupino intenzivno pretresali epidemiološko stanje v državi. Podatki niso dobri, še manj pa razmere v bolnišnicah, pravi minister. Bolnišnično oskrbo potrebuje 393 ljudi od tega jih 253 potrebuje oskrbo s kisikom, na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 133 bolnikov. Danes zjutraj so zasedene vse kapacitete navadnih postelj, a je predvideno povečanje, na intenzivnih oddelkih pa je zasedenost 92%.

V petek bodo v bolnišnicah omejili izvajanje vseh nenujnih storitev, je povedal Poklukar. 

Če smo na začetku epidemije s strahom gledali sosednjo Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama.
Napoved, ki sem vam jo predstavil ni dobra. Pravzaprav gremo v najslabše stanje v epidemiji, odkar se soočamo z virusom, je prepričan minister.

Glede na napovedi bodo v petek omejili izvajanja vseh nenujnih programov in povečali kapacitete za navadne in intenzivne postelje, je napovedal Poklukar.

Če bo v bolnišnicah zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj, bom minister vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe, je še povedal.

Zaostorovanje napovedal tudi Počivalšek

Že pred novinarsko konferenco vlade je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na več kot 3000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na Twitterju opozoril, da ne smemo več ignorirati naraščajočih številk. “Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown,” je zapisal. Danes je sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor lokalov, je dodal.