Cene mesa v Sloveniji so v zadnjem času močno narasle, zlasti pri govedini in teletini, kjer so višje za skoraj četrtino. Generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije, Ana Ahčin, za Slo24.si poudarja, da so glavni razlogi za podražitve višji stroški proizvodnje, energentov in embalaže ter strožji evropski standardi.
Trend višjih cen bo vztrajal
Nabavne cene za živo težo goveda so se v zadnjih dveh letih skoraj podvojile, samo v letošnjem letu pa so se zvišale za več kot 30 %. Na rast cen vplivajo tudi pomanjkanje rejnih živali, izvoz domačega goveda in nelojalna konkurenca. Strokovnjaki pričakujejo, da bo trend višjih cen trajal tudi v prihodnjih mesecih.
Zvišanje cen močno vpliva na potrošnike in proizvajalce. Medtem ko so višje cene za potrošnike občutne, so proizvajalci pogosto prisiljeni prodajati meso pod ceno, kar otežuje ohranjanje domače mesne industrije.
Za slovenske potrošnike cena glavni dejavnik pri nakupu
Sekretarka Ahčin opozarja na verjeten scenarij večjega uvoza cenejšega in slabše kakovostnega mesa iz vzhodnoevropskih držav, saj je za slovenske potrošnike cena glavni dejavnik pri nakupu. Posledica je, da bodo na prodajnih mestih preveč poceni mesa, bodisi tržnih viškov iz drugih držav bodisi mesa slabše obdelave/ kvalitete.
Kljub težavam Slovenija ohranja stabilno proizvodnjo govedine, medtem ko se proizvodnja perutninskega mesa povečuje. Samooskrba pri perutnini presega 110 %, kar pomeni velik izvozni potencial. Proizvodnja prašičjega mesa ostaja stabilna, s približno 30-odstotno samooskrbo.