SPAR Slovenija v svoji lastni Pekarni SPAR zaposluje več kot 185 pekov in slaščičarjev, ki vsak dan skrbijo za sveže pekovske izdelke. Ko se bliža pustni čas in krofi postajajo ena najbolj priljubljenih slaščic, jim v pekarni namenijo še posebno pozornost.
[[image_3_article_74767]]
V času pusta bodo skupno pripravili 380 tisoč krofov
V času pusta bodo v Pekarni SPAR dnevno pripravili 43.000 krofov, v dveh tednih pa skupno 380.000 krofov. Za njihovo pripravo bodo porabili 17 ton moke, 9 ton mareličnega polnila in 2 toni sladkorja za posip. SPAR Slovenija pojasnjuje, da celoten postopek priprave krofa, od testa do končnega izdelka, traja 3 ure, kar vključuje 10 minut mešanja, 20 minut oblikovanja ter vzhajanja in cvrtja, ki traja 2 uri in 30 minut.
[[image_5_article_74767]]
Krofi so ocvrti pri stalni temperaturi, med cvrtjem pa so dvakrat obrnjeni. Pri pripravi krofov sodeluje osem oseb, celoten postopek pa poteka pod natančnim nadzorom pekovskega mojstra, medtem ko so tekom dneva izvedene tudi številne senzorične analize.
[[image_4_article_74767]]
''Sparovi krofi, težki 80 gramov, so večji od običajnih in še isti dan po cvrtju dostavljeni v vse trgovine Spar, Interspar, restavracije Interspar ter franšizne trgovine Spar Slovenija. Redna cena navadnega mareličnega krofa Pekarne SPAR je 0,99 evrov, v pustnem času pa je na voljo po znižani ceni za 0,69 evra,'' dodaja SPAR Slovenija.
[[image_2_article_74767]]
Ob tem poudarjajo, da veliko pozornosti namenijo najnovejšim trendom in skrbijo za raznoliko ponudbo, zato bodo v letošnjem pustnem času v trgovinah Interspar presenetili s prav posebno novostjo – ekskluzivnim dubajskim krofom, ki bo na voljo v obdobju od srede, 26. februarja, do torka, 4. marca 2025, po ceni 1,99 evrov.
Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR, poudarja: »Ponosni smo, da naši krofi vsako leto navdušujejo, saj to potrjuje, da se naša predanost kakovosti in svežini ter trdo delo naših pekov resnično obrestuje.«
[[image_1_article_74767]]
Za svoje delo prejeli številne nagrade in priznanja
SPAR Slovenija spomni, da je Pekarna Spar ena izmed največjih in tehnološko najbolje opremljenih pekarn v Sloveniji, ki ponuja širok izbor svežih izdelkov, pripravljenih iz skrbno izbranih sestavin po tradicionalnih postopkih. ''Njena predanost kakovosti je prepoznana tudi na nacionalni ravni – Gospodarska zbornica Slovenije je z zlatim priznanjem nagradila kar 11 izdelkov Pekarne Spar. Že deseto leto zapored je Pekarna Spar prejemnica prestižnega priznanja Inštituta za nutricionistiko, ki vsako leto nagradi najbolj inovativna živila,'' ponosno povedo pri SPAR Slovenija.
V letošnjem izboru za leto 2025 je v kategoriji kruha nagrado prejela Čičerikina copatka, ki s svojo inovativnostjo izstopa v ponudbi Pekarne Spar. Poleg inovacij v pekarstvu Pekarna Spar že vrsto let skrbi tudi za lastne droži. Njihov kruh z drožmi je bil že leta 2019 nagrajen z nazivom Inovativno živilo, prav tako pa je prejel Jubilejno posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil. ''S tem Pekarna Spar dokazuje svojo zavezanost k razvoju kakovostnih in inovativnih pekovskih izdelkov, ki združujejo tradicijo in sodobne prehranske trende,'' zaključijo sporočilo za javnost.