Zdravnik Matjaž Voršič, pri katerem so potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa, je posredoval svoje opravičilo in dodatne informacije. Pred vrnitvijo v domovino je dvakrat opravil testiranje, ki je bilo obakrat negativno.

Zdravnik Matjaž Voršič, pri katerem so potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa, je posredoval svoje opravičilo in dodatne informacije o svoji okužbi. Pred vrnitvijo v domovino je dvakrat opravil testiranje, ki je bilo obakrat negativno.

Njegovo plat zgodbe posredujemo v celoti:

V zadnjem tednu je v Sloveniji veliko prahu dvignil pojav južnoafriškega seva novega koronavirusa in s tem povezanimi izkrivljenimi informacijami. Zato se čutim dolžnega, da predstavim svojo plat zgodbe.

V Namibijo hodim vsako leto zadnjih sedem let, tako službeno, kot na osebni dopust. Lani sem prav zaradi bližajoče se epidemije, svojo pot odpovedal.

Januarja letos sem prejel dva odmerka Pfizerjevega cepiva. 14 dni po prejetem drugem odmerku cepiva in po razvoju polne imunosti, sem še enkrat opravil test, ki je bil negativen.

Za odhod v Namibijo sem se nato odločil na podlagi ugodne epidemiološke situacije v tej državi. Tam sem namreč v eni od bolnic s kolegom ortopedom opravil nekaj zahtevnih operacij hrbtenice. Preostali del dopusta sem izkoristil za potovanje po Namibiji in obisku prijateljev.

Pred vrnitvijo v domovino, sem dvakrat opravil testiranje, ki je bilo obakrat negativno. V ponedeljek, takoj po prihodu v Maribor, sem opravil še eno testiranje, ki je bilo prav tako negativno. Ker nisem imel simptomov, sem se, ob strogem upoštevanju vseh ukrepov, v torek odpravil v službo.

Ko so se v torek dopoldne pri delu v ambulanti v UKC Maribor, nenadoma pojavili simptomi, sem takoj stopil v kontakt z ustreznimi epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje. Rezultat tega dne je bil pozitiven, zato sem skupaj z epidemiološko službo ustrezno ukrepal, se samoizoliral in identificiral vse možne kontakte.

Zaenkrat ni znakov, da bi kdorkoli od ljudi, s katerimi sem bil v stiku, obolel za novo različico virusa, kar je sedaj tudi moja glavna skrb. Vsem prizadetim se iskreno opravičujem za vse nevšečnosti, ki sem jim jih povzročil.

 

S spoštovanjem.

Matjaž Voršič