Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da je v okviru uradnega nadzora v vzorcu koruzne moke iz primarne proizvodnje odkrila presežene vrednosti nevarnih mikotoksinov. Analize so pokazale prekomerno vsebnost ohratoksina A, zearalenona ter skupnih toksinov T-2 in HT-2, kar po oceni strokovnjakov predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov.
Gre za živilo slovenskega porekla
Neskladnost je bila ugotovljena pri izdelku Bio koruzna moka (1 kg), proizvajalca Ekološka kmetija Pr Tonejčk iz Brezij. Izdelek je bil na voljo na naslovu proizvodnega obrata kmetije ter na njihovih stojnicah na lokalnih tržnicah. Gre za živilo slovenskega porekla.
Zaradi kemičnega tveganja je bil sprožen odpoklic. Potrošnike, ki imajo ta izdelek še doma, uprava poziva, naj ga ne zaužijejo. Priporoča se, da koruzno moko zavržejo ali pa jo vrnejo na mesto nakupa.
Mikotoksini so toksični presnovki plesni, ki lahko ob daljši izpostavljenosti povzročijo okvare jeter, ledvic, hormonska neravnovesja in druge resne zdravstvene zaplete. Posebej ranljivi so otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
