Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je sporočila, da so v okviru letnega programa vzorčenja odkrili preseženo mejno vrednost za poliaromatske ogljikovodike v prekajenem mesu vrat-šunka. Proizvajalec in distributer je Domača mesnica, Damijan Emeršič s.p. iz Selnice ob Dravi.
Izdelek, ki se prodaja kot nepredpakiran, nosi oznako lota 267/24 in je uporaben najmanj do 28. 1. 2025. Država porekla je Slovenija.
Analiza vzorca je pokazala presežene vrednosti poliaromatskih ogljikovodikov, ki so lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti škodljive za zdravje. UVHVVR opozarja, da ocena tveganja potrjuje nevarnost za potrošnike, če živilo zaužijejo večkrat ali v daljšem obdobju.
Odgovorni nosilec dejavnosti je že sprožil postopek umika in odpoklica izdelka s trga. UVHVVR potrošnikom svetuje, naj izdelka ne zaužijejo. Tisti, ki izdelek že imajo doma, naj ga vrnejo na mesto nakupa.
Kaj so poliaromatski ogljikovodiki?
Poliaromatski ogljikovodiki (PAH) so skupina kemikalij, ki vsebujejo več aromatskih obročev, sestavljenih iz ogljikovih atomov. Gre za spojine, ki nastanejo pri zgorevanju organskih snovi, kot so ogljikovi viri (premog, les, olje) ali pri drugih procesih, ki vključujejo visoke temperature, kot je na primer proces kajenja mesa.
Več vrst PAH velja za rakotvorne in mutagene (povzročajo spremembe v genskem materialu). Škodljive učinke na zdravje imajo lahko pri dolgotrajni izpostavljenosti. Zaradi tega so mejne vrednosti za njihovo prisotnost v živilih, kot so prekajeni mesni izdelki, strogo določene in nadzorovane.