Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru uradnega nadzora na trgu odkrila prisotnost bakterije Salmonella enterica v mesnem pripravku iz piščančjega mesa. Gre za izdelek piščančje peruti brez konic, proizveden 16. junija 2025 s strani družbe Perutnina Ptuj, d.d., ki ga distribuira podjetje Spar Slovenija d.o.o..

Zaradi mikrobiološkega tveganja živilo ne izpolnjuje predpisanih kriterijev varnosti, zato ni primerno za uživanje. Čeprav je rok uporabe izdelka že potekel (18. junij 2025), pristojni opozarjajo, da nekateri potrošniki morda izdelek še hranijo v zamrznjeni obliki doma. Potrošnikom priporočajo, naj izdelka ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

Izdelek izvira iz Slovenije in je bil označen z LOT številko 1202881444. UVHVVR je ob tem poudarila pomen rednega preverjanja roka uporabe in varnega ravnanja z živili, še posebej z mesnimi pripravki, ki predstavljajo večje tveganje za okužbe s patogenimi mikroorganizmi.

Salmonela lahko povzroči resne prebavne težave, kot so driska, trebušni krči, povišana telesna temperatura in bruhanje. Okužba je lahko posebej nevarna za otroke, starejše in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Potrošniki, ki so izdelek že zaužili in opazijo morebitne simptome okužbe, naj poiščejo zdravniško pomoč.