Okužbe v domovih za starejše se prenašajo z veliko lahkoto. Poleg tega je v njih nastanjena populacija, ki je najbolj občutljiva za okužbe, in pri kateri je smrtnost največja. “Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami.”

Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji v ponedeljek potrdili pri 46 osebah, s čimer je število potrjenih primerov okužb doseglo 802. V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki s covidom-19. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je dejal, da trenutno vse napore usmerjajo v domove za starejše, ki so po njegovih besedah glavno bojišče.

V ponedeljek, ko so iz bolnišnice odpustili šest bolnikov, so opravili 1125 testiranj na novi koronavirus, okužbo so potrdili pri 46 osebah. Skupno so v Sloveniji tako našteli že 802 potrjena primera okužb. V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki.

V Sloveniji doslej 15 mrtvih zaradi covid-19

Število umrlih z boleznijo covid-19 se je v Sloveniji, kjer so opravili 22.474 testiranj, tako povzpelo na 15. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 119 oseb, od teh jih je 28 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov. V intenzivni enoti je 14 bolnikov s covidom-19, dva so že ekstubirali. Kot je ocenila Tadeja Kotar z infekcijske klinike, je to tudi “zaradi izjemno dobrega dela intezivistov in celotne ekipe”. Izpostavila je še, da o novem virusu vsak dan vedo nekaj več. V mariborskem UKC medtem zdravijo 32 bolnikov. Vseh devet bolnikov v intenzivni enoti potrebuje respirator.

Potek epidemije odvisen od domov za starejše

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Rozman je v izjavi na popoldanski novinarski konferenci opozoril, da je v domovih za starejše bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala. Vse napore zato usmerjajo v te kritične točke, da bi zajezili širjenje okužbe.

Kot je pojasnil, se okužbe v domovih za starejše prenašajo z veliko lahkoto. Poleg tega je v njih nastanjena populacija, ki je najbolj občutljiva za okužbe, in pri kateri je smrtnost največja. “Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami,” je opomnil.

Po poteh izvora

V minulih dneh so zato oblikovali skupine strokovnjakov iz bolnišnic in primarnega zdravstva, ki se povezujejo z vodstvi domov za starejše. Njihova prioriteta je, da v domovih s potrjeno okužbo poskušajo zajeziti širjenje virusa. Prav tako bodo preučili poti prenosa in na podlagi ugotovitev poskušali preprečiti okužbe v domovih, kjer potrjenih primerov še ni. Kot ugotavlja Rozman, je k sreči takih večina.

Najboljši ukrep začasna razselitev varovancev

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je ugotavljal, da so ukrepi, ki so bili izvedeni v domu v Metliki, pokazali, da je pravočasna razselitev najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe v domovih. O tem se bodo po njegovih besedah pogovarjali danes zvečer na sestanku vrha koalicije pri premierju Janezu Janše. Že v ponedeljek zvečer pa je Kacin s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom govoril o tem, kam bi lahko premestili oskrbovance. Kot je napovedal, bo za vsak dom pripravljena drugačna ureditev.

Domovoma starejših v Šmarju pri Jelšah in Metliki se je kot žarišče okužb pridružil dom starejših v Ljutomeru, kjer se je število stanovalcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom povečalo na 16. V ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih šest, so namreč testirali večje število stanovalcev.

Če le lahko, vzemite svojca k sebi domov

Že v ponedeljek zvečer pa je Kacin s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom govoril o tem, kam bi lahko premestili oskrbovance. Kot je napovedal, bo za vsak dom pripravljena drugačna ureditev.

Direktor Klinike Golnik je ob tem vse, ki to lahko storijo, pozval, da v domačo oskrbo vzamejo svojce iz domov za starejše. Domovi so namreč polni, če pa bi nekoliko sprostili kapacitete, bi lahko bolj učinkovito zajezili epidemijo znotraj ustanov, tudi z vzpostavitvijo izolacijskih prostorov.

Skrbi jih pomanjkanje ventilatorjev na dolgi rok

Trenutno skrbijo za 15 bolnikov s covidom-19, od teh dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Obema se, kot je dejal Rozman, stanje izboljšuje. Na navadnem oddelku zagotavljajo 65 postelj, v primeru italijanskega scenarija pa lahko kapacitete še povečajo. “Edina stvar, ki nas skrbi na dolgo rok, je pomanjkanje ventilatorjev,” je opozoril.

Glede na obravnavane bolnike v njihovi bolnišnici ugotavljajo, da so za težji potek bolezni ogroženi predvsem starejši s spremljajočimi in kroničnimi boleznimi, pa tudi bolniki, ki prejemajo terapijo za zaviranje imunskega sistema, in populacija s prekomerno telesno težo.

Vrh epidemije odvisen od obnašanja prebivalstva

Vse zdravljenje bolnikov s covidom-19 je trenutno poskusno, saj kakovostnih študij na tem področju še ni. Po Rozmanovih besedah pa je ena bolj obetavnih kombinacij zdravil hidroklorikin in azitromicin. Kot za zdaj kažejo ugotovitve iz Francije, zdravilo nima opaznejših stranskih učinkov, dokaj dobro pa skrajša čas izločanja virusa, posledično pa lahko skrajša tudi bolezen, je pojasnil Rozman. Ta način zdravljenja so uvedli tudi na Golniku.

“Kdaj pričakujemo vrh epidemije, bi najraje vprašal prebivalstvo, kako vestno bo pri uresničevanju ukrepov,” pa je odgovoril na vprašanje o poteku epidemije. Če se bomo ukrepov strogo držali, se po njegovi oceni utegnemo preko vrha okužb povzpeti že v sredini aprila, sicer pa se to lahko vleče še mesece.

Smiselno testiranje ob začetku bolezni

Sicer pa je po njegovi oceni testiranje v Sloveniji postavljeno dokaj učinkovito. Smiselno je namreč usmerjeno testiranje tistih, ki že kažejo začetne simptome bolezni. Pri presejalnem testiranju pa bi bil izplen bistveno slabši, hkrati pa bi močno obremenili vire, je pojasnil. Tudi vsesplošno testiranje po domovih za starejše ni smiselno, saj je lahko oseba na testiranju zjutraj negativna, do večera pa se že okuži, je še dejal.

Novi ukrepi nepotrebni?

Dan je razburkal tudi vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, ki je v intervjuju za Mladino dejal, da zadnja vladna zaostritev omejitve gibanja ni bila potrebna. “Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati,” je dodal.

Smo na prelomni točki nadaljnjega poteka epidemije

Zdravnica Tina Bregant je po drugi strani opozorila, da bomo epidemijo koronavirusa zajezili le, če bomo dosledno upoštevali strokovno utemeljena navodila. Na pomisleke o smotrnosti nošenja zaščitnih mask zdravnica odgovarja, da so države, ki tradicionalno bolj pogosto nosijo maske, uspele okužbo zajeziti mnogo hitreje kot države, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni.

“Jaz osebno mislim, da smo na točki, ko se pravzaprav odloča, kam bo zavila krivulja. Ali bomo šli po poti Italije in nam bo situacija spolzela iz rok ali pa z doslednim in striktnim upoštevanjem ukrepov in dodajanjem celo nekaterih novih, kot je razkuževanje, to krivuljo upočasnimo in se pridružimo državam, ki so epidemijo obvladale,” je dejala.

V Dolgi vasi v karanteni 28 državljanov, ki so prišli iz Avstrije

Na območju gostilne s prenočišči Olimpija v Dolgi vasi in 50-metrski okolici, kjer je v karanteni 28 državljanov, ki so prišli iz Avstrije, pa od danes velja odredba o prepovedi zbiranja in gibanja ljudi, ki jo je izdal župan občine Lendava Janez Magyar zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. S covidom-19 je okuženih sedem tam izoliranih oseb.

Vsem okuženim v Velenju se bo karantena še podaljšala

Velenjska občina je medtem sporočila, da se bo vsem okuženim, ki so po vrnitvi iz Španije od petka v karanteni v velenjskemu hotelu Paka, ta podaljšala. Po sobotnih testiranjih so zaposleni v velenjskem zdravstvenem domu med 43 osebami potrdili dve okužbi, danes pa so bris znova odvzeli devetim osebam, ki kažejo lažje simptome obolelosti.

STA